Lämnar centrum efter att först ha försökt möta sjunkande försäljning genom krympa butiksytorna.
Lämnar centrum efter att först ha försökt möta sjunkande försäljning genom krympa butiksytorna. Bild: Kenneth Eriksson

Clas Ohlson lämnar Uddevalla centrum

En minskad mängd kunder och därmed sviktande lönsamhet får Clas Ohlson att lämna Uddevalla centrum.
– Vi inleder förhandlingar med personalfacket inom kort, säger företagets presskontakt Anders Wahl.

ANNONS
|

Clas Ohlsons ursprungliga affärsidé är att ligga centralt i stadskärnorna. Det sa dåvarande etableringschefen, Bo Heyman, till Bohusläningen i samband med att butiken i Uddevalla centrum öppnade 2012.

Nu gör man alltså tvärtom och lägger ner butiken i centrum och satsar på butiken på Torps köpcentrum. Något presskontakten Anders Wahl påminner sig bara har skett på ett ställe tidigare, nämligen i Sundsvall. Där stängde man också butiken i centrum och satsade på en utanför stadens centrum i ett köpcentrum.

Så blir det också nu alltså i Uddevalla där Clas Ohlson satsar på sin butik utanför staden. Redan 2012 fanns det en oro bland andra näringsidkare i centrum, för att Clas Ohlson skulle satsa på Torp och lämna Uddevalla centrum. Butiken har nämligen sedan öppningen på Kungsgatan/Västerlånggatan ansetts dra kunder till centrum, något som också andra affärsidkare kan ha nytta av.

ANNONS

Dåvarande etableringschefen, Bo Heyman, sade då också om en eventuell ny butik på Torp att, ”min bedömning är att den ena inte utesluter den andra butiken”.

Men det var tankar för tio år sedan och nu händer det alltså, att stadens centrum blir utan den här typen av butik.

Är det så att Torpsatsningen slagit ut centrumbutiken?

– Njae, det är ju lite olika kundkategorier. Vi tror inte att det är problemet, utan de som bor i centrum och har handlat hos oss har helt enkelt minskat sina inköp. Varför vet vi inte, säger Anders Wahl.

Han säger att stängningen av butiken i centrum också påverkar butiken på Torp, men han kan i dagsläget inte säga hur. Han kan heller inte säga om någon eller om några från butiken i centrum erbjuds anställning i butiken på Torp.

Även organisationen Svensk handel beklagar att Clas Ohlson nu lägger ner butiken i centrum.

– Clas Ohlson är av de viktigaste dragarna som centrum har kvar. Så detta är förstås ett mycket allvarligt besked för handeln i centrum, som nu blivit av med de flesta tunga handelskedjorna, säger Rolf Jonsson i styrelsen för Uddevalla Handel.

– Vi får istället lita till alla som driver små, enskilda butiker och företag och som finns kvar här.

ANNONS

Clas Ohlson

Bildades 1918.

Har idag 4500 anställda.

Finns med butiker i Sverige, Finland, Norge, Storbritannien.

Närvaro i Sverige, Norge, Finland samt Storbritannien.

Har 228 butiker.

Omsätter omkring 8,3 miljarder.

ANNONS