Coronasmittan ökar i Uddevalla

Coronasmittan ökar i flera bohuslänska kommuner. I Uddevalla har det tillkommit 302 nya fall sedan förra veckan och Fyrbodal sticker ut i regionen.

ANNONS
LocationStrömstad||

Det var återigen dystra besked till Bohusläningarna när regionens veckorapport publicerades på torsdagen. I Fyrbodal har smittspridningen ökat med 14 procent den senaste veckan, området sticker ut i regionen där den totala ökningen låg på 9 procent.

– Vi har en snabbt ökande kurva i Uddevalla och Fyrbodalsområdet. Veckan innan ökade vi med 27 procent – och nu med 19 procent. Läget är mycket allvarligt, säger Eva Lindhusen Lindhé, smittskyddsläkare i Uddevalla.

LÄS MER:Vårdcentralen slår larm – allt fler nobbar Astravaccin: ”Folk vänder i dörren”

Smittan minskade i en kommun

I Uddevalla har smittan ökat vecka för vecka den senaste månaden. Förra veckan konstaterades 302 nya fall, jämfört med 27 veckan innan.

Även i Lysekil ökade smittan. Förra veckan bekräftades 83 nya fall av covid-19, jämfört med 53 veckan innan. Smittade ökade i Munkedal, från 43 till 56 nya fall och i Sotenäs upptäcktes 35 nya covidfall – en ökning med 2 fall från veckan innan.

ANNONS

I Strömstad bekräftades 37 nya covidfall. Det är mer än en fördubbling jämfört med veckan innan då det var 17 nya fall i kommunen. I Tanum har smittspridningen i stället minskat något. Förra veckan konstaterades 43 nya fall i kommunen, sett till 65 fall veckan innan.

I andra delar av regionen har smittspridningen trappats av något, men befinner sig på en fortsatt hög nivå.

– Göteborg fick sin topp för några veckor sedan. Sedan dess har det lugnat ned sig något. Vi ligger något efter, här kan smittspridningen fortsatt vara uppåtgående.

Restriktionerna förlängs

På torsdagen meddelade regeringen att man inte kommer att lätta på restriktionerna den 3 maj, som först planerats. I stället kommer rådande rekommendationer att ligga kvar fram till mitten av maj.

Prognosen inför sommaren är fortsatt osäker, enligt smittskyddsläkaren.

– Går det riktigt bra framöver och smittspridningen minskar kraftigt, då kanske man kommer kunna öppna upp något. Gör den inte det kan rekommendationerna komma att förlängas igen, säger Lindhusen Lindhé.

Går vaccineringen inte som planerat finns det dessutom en risk att viruset blossar upp igen, säger hon.

– Och ju längre ett virus lever, fler personer det passerar, desto större är risken för nya mutationer.

ANNONS
ANNONS