Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Roger Granat, socialchef i Uddevalla, bekräftar för Bohusläningen att det återigen kommit in coronasmitta på ett av kommunens äldreboende. Bild: Andreas Olsson, Isabella Persson
Roger Granat, socialchef i Uddevalla, bekräftar för Bohusläningen att det återigen kommit in coronasmitta på ett av kommunens äldreboende. Bild: Andreas Olsson, Isabella Persson

Coronaviruset tillbaka i äldreomsorgen

Några veckor efter det hävda besöksförbudet på kommunens äldreboenden bekräftas det som många befarat.
– Smittan är tillbaka, tyvärr, säger socialchef Roger Granat.

Den första oktober kom dagen som många hade längtat efter. Anhöriga fick åter möjlighet att besöka sina närstående på äldreboenden i kommunen. Samtidigt var det allt tydligare att spridningen av coronaviruset åter ökade. Från kommunens sida uttrycktes att det var med en skräckblandad förtjusning som man öppnade upp efter beslut från regeringen.

– Det är en brukare på ett boende och en inom hemtjänsten som har konstaterats smittade av covid-19, säger Roger Granat som bekräftar uppgifterna till Bohusläningen om att ett tillfälligt besöksförbud har införts på Kilbäckens vård- och omsorgsboende på grund av det inträffade.

LÄS MER: Därför kan du ha antikroppar – utan att veta om det

LÄS MER: Befarar anstormning när äldreboenden öppnar

De åtgärder som också har vidtagits är att alla som kan ha varit i kontakt med de bekräftat smittade personerna också testas för covid-19 samt att de smittade hålls i karantän på rummet eller i hemmet.

Enligt Roger Granat har hemtjänsten och äldreboendena haft noll smittade av covid-19 i 4–5 månader.

– Det har varit bra under lång tid men vi har väntat på att detta skulle hända, säger han.

Förklaringen är att smittspridningen åter ökar i samhället och att det tidigare besöksförbudet har hävts.

Var det för tidigt att lätta på restriktionerna för besök av anhöriga?

– Det är en svår fråga. Det finns en stor längtan från både anhöriga och boende efter att kunna träffa varandra igen. Att vara isolerad för länge utan att få träffa nära och kära gör att den psykiska ohälsan ökar, så det är en svår balansgång, säger Roger Granat.

Än så länge finns det inga uppgifter om att andra äldreboenden i kommunen skulle fått tillbaka smittan bland boende eller personal men risken är att det bara är en tidsfråga.

– Finns det någon prognos så är det att smittan kommer att öka under den närmaste tiden.

Hur förbereder ni er på detta?

– Det är helt andra förutsättningar nu med skyddsutrustning och möjlighet till testning av personal. Vi har också fått en erfarenhet som gör att vi känner oss väl förberedda på detta, säger Roger Granat.

På tisdagen kom information om en explosionsartad ökning av nya rapporterade fall av covid-19 under den senaste veckan både nationellt och regionalt. I Västra Götaland konstaterades 1 371 nya fall, vilket är dubbelt så många som veckan innan.