Döende almar ska tas bort från Margretegärdeparken

Margretegärdeparken blir två almar fattigare efter att almsjukan drabbat träden och de nu sågas ner bit för bit. Vad som kommer istället är ännu inte bestämt.

ANNONS
|

I våras var det träd i Hasselbacken som behövde huggas ner efter att de drabbats av almsjukan och ansågs vara en fara för allmänheten. Nu är det Margretegärdeparken som står näst på tur.

LÄS MER:Måste såga ner almar i Hasselbacken

– Almsjukan drabbar mer eller mindre alla almar. Att förloppet var snabbt den här gången var på grund av torkan förra året som gjorde dem extra känsliga, säger park- och gatuchefen Fredrik Stengavel som fått klartecken från länsstyrelsen som sista instans för att ta bort de döda träden. Länsstyrelsen har även i samråd gett tillåtelse att plocka bort två andra almar i Teaterplantaget.

Almsplintborren som sprider sjukan är jättesvår att skydda sig mot, enligt Fredrik Stengavel som inte heller ser några verksamma metoder för att förebygga epidemin.

ANNONS

– Nej, med almsjukan går inte det. Det skulle i så fall ha gjorts för många år sedan när den upptäcktes.

Bild: Julia Forsberg

I vår kan de nya träden vara på plats, men vilken art det blir är en öppen fråga. Alm ligger dock inte bäst till.

– Det kan finnas resistenta arter av alm, men inget vi vill lita på riktigt. De nya träden ska stå i många år, och då är det säkrare med säkrare arter, säger Fredrik Stengavel som påpekar att beslutet ligger hos en särskild park- och naturgrupp.

I Margretegärdeparken är flera arter representerade, och att ersätta almarna med något exemplar av dessa vore ju en tanke.

– Det kan bli det som redan finns eller något annat. Vi vill ha mångfald, inte bara samma trädslag, säger Fredrik Stengavel.

Bild: Karl af Geijerstam
ANNONS