Därför är Junogatan stängd till hösten

Arbetet inleddes under våren och ännu dröjer det innan Juno­gatan öppnas för trafik igen.

ANNONS
|

Anledningen är att Västvatten just nu byter en pumpstation som hanterar spillvatten för södra Uddevalla. Samtidigt passar man på att renovera och lägga om den del av ledningen som löper längst Junogatan. Ledningen, som i förlängningen leder till Skansverket på andra sidan Bäveån, är gammal, uppskattningsvis bortemot 70 år och arbetet med att byta dessa ledningar är inte helt enkelt. Ledningen ligger på fyra meters djup, under havsytan, på gammal och ostabil sjöbotten vilket omöjliggör schaktning.

– Det är ett stort och komplicerat projekt. Riktigt spännande för tekniknördar, säger projekt- och utredningschef Mikael Svensson på Västvatten.

I stället för att gräva så trycker man med maskiner fram ledningen med en risk för att stöta på hinder. Sträckan delas upp mellan ett antal brunnar. – Problemet är att man inte vet vad man stöter på. Då får man göra en punktinsats eller byta riktning på ledningen, säger Mikael Svensson.

ANNONS

På den södra delen av Junogatan borrar entreprenören inte. Där klär man i stället den befintliga ledningen med en ny ledning på insidan.

Stationen som ska bytas ut ligger i källaren på kontorshuset Junogatan 2. Den nya pumpstationen, som hamnar på andra sidan gatan, har större kapacitet och är energieffektivare och får dessutom ett reservkraftsaggregat som ska driva stationen vid strömavbrott.

Arbetet pågår till helgen och återupptas 25 juli. På grund av osäkerhetsfaktorerna finns inget slutdatum under hösten.

ANNONS