Därför valde Zake och Hussein Uddevalla

Kortare bostadskö, bättre arbetsmarknad. Det var avgörande när Zake Dooshz och Hussein Almeeah valde Uddevalla framför Trollhättan.

ANNONS
|

– Det bor 50 000 här, det bor 50 000 där också, men i Uddevalla är det lättare att få lägenhet efter två år. I Trollhättan är det svårt.

Vi befinner oss hemma hos Zake Dooshz och hans familj, i deras lägenhet på Skogslyckan i Uddevalla. På soffbordet framför ossdignar det av frukter och druvor, och det dröjer inte länge innan utbudet även fylls på med en typ av syriska gifflar och andra godsaker.

Bredvid Zake sitter hans vän Hussein Almeeah och listar allt han tycker är bra med Uddevalla. Han räknar upp Bäveån, närheten till havet, den övriga naturen runt staden.

ANNONS

– Och vi får inte glömma att vi har Torp här, det är en jättestor marknad. Det kommer människor från Trollhättan och Mellerud till Torp, för Ikea till exempel, säger han.

Både Hussein och Zake är flyktingar från Syrien, som kom till Sverige för ungefär två och ett halvt år sedan. Under tiden de sökte asyl bodde Hussein först i Dingle, och Zake hamnade i Filipstad. Sen flyttade de båda till Trollhättan, där de också lärde känna varandra.

Och den första februari, för bara några veckor sedan, flyttade de till Uddevalla. Att det blev just hit handlade till stor del om att de fick varsitt förstahandskontrakt på lägenheter inom Uddevallahem, men chansen att få ett jobb bedömde de också som bättre här.

– Jag jobbade som grävmaskinist i mitt hemland. Jag ville utbilda mig till mitt yrke här, så jag googlade och hittade Yrkesakademin i Gråbo, utanför Alingsås, berättar Zake.

Tillsammans med en av sina lärare på Yrkesakademin sökte han också information om var jobben för grävmaskinister fanns någonstans. Och det visade sig att det var i Uddevalla.

– Uddevalla är bäst om man jobbar som grävmaskinist, säger Zake, som redan haft kontakter med potentiella framtida arbetsgivare.

– Jag mejlar många företag, de säger okej, du kan göra en månads praktik, sen kanske du får jobb.

ANNONS

Både Hussein och Zake har nu sina familjer, med fruar och barn, här i Sverige. Men tanken på de fasor som pågår i deras hemland gör dem tydligt nedstämda, och Zakes gladlynta uppsyn försvinner snabbt när kriget i Syrien kommer på tal.

Men samtidigt som de drömmer om fred i Syrien, ser de ett liv i Sverige framför sig.

– Jag planerar att bo här hela mitt liv. Här är allt bra. Jag vill bo här till jag dör, och när jag är död ska jag bli begravd här! utbrister Hussein, och båda skrattar.

ANNONS