Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Edvin Bergström
Bild: Edvin Bergström

Då startar vaccinationen av gymnasieelever i Uddevalla

Samtliga av Uddevallas gymnasieelever kommer erbjudas Pfizer-vaccin i skolans lokaler från och med nästa vecka, meddelade gymnasiechefen Stefan Einarsson vid en presskonferens på onsdagen.

Gymnasier på olika håll i regionen har börjat erbjuda sina elever möjlighet att vaccinera sig mot covid-19. Nu står det klart att så blir fallet även på Uddevallas gymnasieskolor. Västra Götaland har tidigare legat i botten vad gäller vaccinationstäckning bland ungdomar.

– Vi ser det som en förebyggande insats som kommer ha stor betydelse, säger Uddevallas gymnasiechef Stefan Einarsson.

Tillsammans med Robert Sjöholm, vd för vaccinationsaktören Heartbeat som erbjudit vaccination mot covid-19 på Torp köpcentrum, och Susanne Magnusson, medicinskt ansvarig för Elevhälsan, tog han han emot för presskonferens i Margretegärdeskolan.

Stefan Einarsson, gymnasiechef i Uddevalla och Robert Sjöholm, vd för vaccinaktören Heartbeat, på onsdagens presskonferens i Margretegärdeskolan. Bild: Edvin Bergström
Stefan Einarsson, gymnasiechef i Uddevalla och Robert Sjöholm, vd för vaccinaktören Heartbeat, på onsdagens presskonferens i Margretegärdeskolan. Bild: Edvin Bergström

Beskedet som skulle tillkännages var alltså att samtliga gymnasielever i Uddevalla kommer att klassvis erbjudas vaccin i respektive gymnasiehus. Eleverna kommer få en blankett med sig hem över helgen för målsmans godkännande, men även omyndiga elever utan blankett kan komma att få vaccin om de så önskar, efter en så kallad mognadsbedöming.

– Den består av några standardiserade frågor och så är det upp till varje sjuksköterska att bedöma, säger Susanne Magnusson.

Snabb process

Enligt Stefan Einarsson var det Robert Sjöholm som kontaktade honom med ett erbjudande förra veckan, och redan dagen efter togs beslutet att samtliga elever skulle erbjudas vaccin med start måndag 30 augusti.

– Så det är en kort startsträcka och över 3000 elever som kommer erbjudas vaccin. Vi har också sagt att kvarvarande personal som inte är vaccinerad kommer att kunna erbjudas att få vaccin samtidigt. Vi räknar med att alla som tackar ja kommer att vara fullvaccinerade fram till vecka 44, alltså i tid till höstlovet, säger Stefan Einarsson, som uppger att både spruta ett och två kommer kunna ges.

”Hälften av våra elever reser in från 13 kommuner i regionen, så det här påverkar ju hela regionens förbyggande arbete”, säger Stefan Einarsson, gymnasiechef i Uddevalla. Bild: Edvin Bergström
”Hälften av våra elever reser in från 13 kommuner i regionen, så det här påverkar ju hela regionens förbyggande arbete”, säger Stefan Einarsson, gymnasiechef i Uddevalla. Bild: Edvin Bergström

Varför blev det samarbete med just Heartbeat?

– Det är den aktör som kontaktat oss, och fått förtroendet efter att vi gjort en kvalitetssäkring. Några andra aktörer har inte hört av sig.

Han fortsätter:

– Hälften av våra elever reser in från 13 kommuner i regionen, så det här påverkar ju hela regionens förbyggande arbete.

Gymnasiechefen pekar ut det täta kollektivresandet som ett orosmoln även fortsättningsvis, precis som att gymnasieskolan har en tät belastning på sina lokaler.

Både rektorer och lärare är övervägande positiva, svarar han, och vaccinationsviljan bland eleverna ska också vara hög.

– Det är den bild jag fått, och att rektorer och lärare ser fram emot en mycket tryggare arbetssituation.

Även de cirka 300 gymnasielever i Uddevalla som går på friskolor omfattas av erbjudandet.

Varför görs detta först nu när eleverna redan varit tillbaka i skolan en tid?

– Det finns ju ingen nationell samordning när det gäller vaccinering i skolan. Det finns heller inga direktiv eller någon samordning från regionen när det gäller vaccinering i gymnasieskolan. Det kan man givetvis tycka att det borde ha funnits på plats, men av olika skäl har man väl bedömt att det inte varit möjligt på bred front. Så därför är det ju faktiskt upp till respektive verksamhet tillsammans med vaccinationsaktörer att agera tillsammans, skyndsamt, säger Stefan Einarsson.

– Vi har bedrivit skola här under något mer än en vecka nu, så jag betraktar det som väldigt skyndsamt.

Robert Sjöholm uppger att han fått en försäkran från regionen om extra tilldelning av vaccin.

– De ville ha in hur många elever det rörde sig om, och så får jag utöver min ordinarie tilldelning vaccin så att det täcker de här elevernas behov. Så jag kommer få en extra leverans och inte påverka den ordinarie verksamheten i våra mottagningar.

Enligt Stefan Einarsson och Robert Sjöholm innebär samarbetet ingen affärsrelation mellan Uddevalla gymnasieskola och Heartbeat, utan vaccinsamarbetet utförs ideellt som ett led i företagets redan vunna avtal med Västra Götalandsregionen, som alltså tillhandahåller extra vaccindoser för ändamålet.