Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Volvos elbuss 7900e när den kördes i Göteborg. Bild: Stefan Bennhage

Då visar Västtrafik de nya elbussarna för Uddevallaborna

Nu är det hiskeligt nära för att Västtrafiks nya elbussar ska börja trafikera gatorna i Uddevalla. Men redan innan kan nyfikna få se en av bussarna vid Bohusläns museum.

Bussmodellen Volvo 7900e är framtiden som snart är här. Eldrivna bussar som ska skapa en mer hållbar kollektivtrafik och samtidigt minska bullret som trafiken för med sig. Den 17 juni ska de nya bussarna börja trafikera linje 1, som går mellan Kampenhof och Helenedal, och linje 4, som går mellan Kampenhof och Torp.

Men redan 11 juni finns möjligheten att få en tjuvtitt på en av bussarna. Då kommer Västtrafik befinna sig utanför Bohusläns museum med den nya modellen.

– Elbussarna kommer innebära en stor förbättring i arbetsmiljön för våra bussförare men också resenärernas upplevelse ombord. Det är också väldigt roligt att Uddevalla är först ut, säger Christer Pettersson, vd på Bussa i Väst AB, moderbolaget till Uddevalla Omnibus.

Modellerna har byggts med större plats för barnvagnar och rullstolar samt utrustats med USB-uttag vid varje sittplats.

De fyra bussarna som kommer trafikera Uddevalla är bara början av Västtrafiks omställning till eldriven trafik. Vid årsskiftet beräknas totalt 60 elbussar köras i Uddevalla, Borås, Lidköping, Ale och Göteborg. Det stormålet för Västtrafik är att all stadstrafik ska vara eldriven innan 2030.