Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dömd för Uddevallamord överklagar till HD

Den 23-årige man som dömdes till 14 års fängelse av hovrätten för västra Sverige för att huggit ihjäl Magnus Natschki utanför Uddevalla överklagar domen till Högsta domstolen, HD. Han begär att HD ska ogilla åtalet för mord och eller åtminstone sänka straffet.

23-åringen har erkänt att han dödade Magnus Natschki med en yxa i närheten av Rotviksbro men hävdar att han utförde det i fångenskap och under tvång. Tingsrätten kallade det för ett nödliknande tillstånd, vilket hovrätten bara delvis höll med om. Därför höjdes straffet från 10 till 14 år. En ledamot var skiljaktig och ville döma till 17 års fängelse.

LÄS MER: Skärpta straff efter yxmordet på Magnus Natschki

I överklagan säger mannens försvarare bland annat att det saknas prejudikat för hur en situation som den som mannen befunnit sig i ska bedömas. Likaså menar advokaten att det saknas praxis för hur straffreduktionen ska tillämpas.

Också två andra som dömdes i samma ärende, de som utsatt 23-åringen för hot och tvång, har överklagat sina domar till HD. Den ene dömdes i hovrätten till 13 års fängelse för mord och människorov, den andre till 7 års fängelse för människorov.

LÄS MER: 34-åringen överklagar fängelsedomen i Natschkimålet