Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Häktet i Göteborg. Bild: Jonas Lindstedt

Dömda i Natschki-fallet stängdes in tillsammans

22-åringen som utdelade de dödande huggen mot Magnus Natschki, och 34-åringen som han pekat ut som ledaren stängdes in tillsammans i häktet i Göteborg, uppger Svt Väst.
– Detta ska inte kunna hända, säger häkteschefen till tv-kanalen.

I december dömdes 22-åringen till tio års fängelse av Uddevalla tingsrätt för att ha mördat sin vän Magnus Natschki med en yxa. Detta efter att tre män trängt sig in i Natschkis bostad, där även 22-åringen bodde, i syfte att råna honom. 22-åringen har berättat att de fördes till en kolonistuga i Angered där de hölls fångna och att han tillsammans med en nu morddömd 20-årig man sent på kvällen den sjätte december tog med sig Magnus Natschki till Uddevalla där de dödade honom i ett skogsområde utanför Rotviksbro.

Under sin berättelse har 22-åringen pekat ut en 34-årig man som den drivande, och menat att han kände sig tvingad att döda Magnus Natschki eftersom han själv befann sig i en nödsituation.

Var inte ensam i kulverten

34-åringen dömdes av tingsrätten till sex års fängelse för bland annat människorov. Han har förnekat inblandning i det Magnus Natschki utsattes för och har hävdat att 22-åringen ensam ligger bakom mordet men att denne har försökt lägga skulden på andra genom att peka ut bland annat 34-åringen.

LÄS MER: Så blir straffet efter mordet på Magnus Natschki

Tingsrättsdomen överklagades av såväl åklagare som flera av de dömda, och målet togs upp av hovrätten i februari. Den 25 februari, under pågående rättsprocess, fördes de båda männen genom en kulvert till häktet, rapporterar SVT Väst. Meningen är att de häktade ska gå ensamma i kulverten, men 22-åringen upptäckte att han inte var ensam. I andra änden stod 34-åringen.

"Likblek och skärrad"

Kriminalvårdarna upptäckte misstaget, sprang dit och gick emellan. I en incidentrapport efter händelsen har de beskrivit att 22-åringen var "likblek och skärrad", uppger SVT, medan 34-åringen ska ha sagt "hur fan kan ni släppa mig med denna golaren?".

Malin Sparrström, häkteschef i Göteborg, har inte velat gå in på det enskilda fallet men har bekräftat för SVT att det finns en incidentrapport.

– Detta ska inte kunna hända. Vi har väldigt tydliga regler och rutiner så att det bara är en klient i röret åt gången. Men det kan ske missar, beroende på den mänskliga faktorn, har hon sagt till tv-kanalen.

Rättegången är numera avslutad. Den 15 mars kommer hovrätten för västra Sverige att meddela sin dom i fallet.