Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Gorm, Kallestad

Döms för att ha utnyttjat 13-årig nätdejt

Åklagaren ansåg att tonårspojken skulle fällas för en hårdhänt våldtäkt av en 13-årig flicka som han kommit i kontakt med på nätet. Så långt går inte tingsrätten, som dömer pojken för sexuellt utnyttjande av barn.

I slutet av 2017 hade en då 13-årig flicka och en 16-årig pojke träffats på nätet. De hade haft kontakt med varandra en kortare tid innan de träffades och pojken, som kommer från en annan kommun, kom hem till flickan i Uddevalla och sov över.

I samband med detta hade de sex, något som flickan hade sagt ja till och som hon under rättegången uppgav att hon känt sig pressad till. Några dagar senare meddelade pojken att han inte ville ha fortsatt kontakt med flickan, och då polisanmälde hon honom för våldtäkt. Och när pojken senare fick veta att flickan polisanmält honom skickade han hotfulla meddelanden. Han åtalades därför även för övergrepp i rättssak.

LÄS MER: Tonåring åtalas för våldtäkt mot barn

Kände till att flickan var under 15

Uddevalla tingsrätt har nu prövat saken. Enligt åtalet ska pojken ha varit våldsam mot flickan och bland annat slagit henne på rumpan i samband med samlaget. Detta förnekade pojken att han gjort, och även om flickans berättelse enligt tingsrätten är trovärdig finns det ingen annan bevisning som motsäger pojkens version.

Tingsrätten konstaterar att det inte råder någon tvekan om att pojken haft samlag med en underårig, och att han känt till att hon var under 15. Det är alltid en kränkning av ett barn att utsätta det för såna handlingar, och om ett samlag är påtvingat ska det alltid bedömas som våldtäkt skriver tingsrätten i sin dom. Men om den sexuella handlingen är frivillig kan den dömas som sexuellt utnyttjande av barn. Och det är den bedömningen som domstolen gör i det här fallet. Domstolen kommer också fram till att pojken gjort sig skyldig till övergrepp i rättssak när han hotade flickan.

Får betala skadestånd

Hade det handlat om en vuxen förövare hade straffvärdet motsvarat ett års fängelse. Men på grund av att förövaren i detta fallet är ett barn, som dessutom bedöms ha bristande utveckling, och då det tagit ovanligt lång tid innan åtal väckts har det mildrande inverkan. Istället för fängelse döms pojken till ungdomsvård med särskild föreskrift att följa ett framtaget ungdomskontrakt. Han döms också till 40 timmars ungdomstjänst och ska slutligen, delvis tillsammans med sina vårdnadshavare, betala drygt 30 000 kronor i skadestånd till flickan.

LÄS MER: Ska gå stärkta ut ur ungdomstjänst