Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Döms till fängelse efter inbrott i Ljungskile

I februari bröt sig två personer i en villa i Ljungskile, där de stal föremål värda över 70 000 kronor. Men bostaden var utrustad med kamera, och nu har en av inbrottstjuvarna dömts.

Det är en man i 40-årsåldern som nu döms av Uddevalla tingsrätt till ett års fängelse för en lång rad brott, bland annat inbrottet i Ljungskile. Sammanlagt döms mannen för nio olika brott, begångna vid 15 tillfällen.

Det handlar bland annat om fem fall av grov olovlig körning, tre fall av grovt rattfylleri, narkotikabrott och brott mot knivlagen. Brotten har begåtts i Uddevalla, Munkedal och flera andra kommuner, från sommaren 2018 till hösten samma år. Inbrottet i Ljungskile är det enda av brotten som skett i år.

Fångades på film

I den övervakningsfilm som finns på inbrottet syntes en bil, registrerad på den dömde mannen, köra fram till huset och föraren sågs gå fram till huset. Senare lämnade han huset till fots, iklädd en stulen jacka.

Men det ska inte ha varit en ensam tjuv, för bland annat fingeravtryck kunde visa att ytterligare en person varit inblandad i inbrottet. Det är dock okänt vem denne var. Tjuvarna tog sig in i villan genom ett fönster.

Dömd flera gånger tidigare

Mannen är en notorisk återfallsförbrytare och förekom redan innan den nu aktuella domen under 40 avsnitt sedan år 2000. Han dömdes senast i mars 2017 till fängelse för bland annat stöld. Uddevalla tingsrätt konstaterar i domen att mannen "nu åter döms för brott av samma slag som han vid ett mycket stort antal tillfällen tidigare dömts för".

Någon annan påföljd än fängelse kan det inte bli tal om menar tingsrätten, som dessutom förklarar tre tidigare villkorliga frigivanden från tidigare domar vara förverkade. Han ska betala drygt 63 000 kronor i skadestånd till tre olika målsäganden.