Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Dags för årets julgransshow i 500 km i timmen

Håller vädret och allt annat passerar stridspiloter från Såtenäs Uddevallas himmel tisdagen den 10 december klockan 15.01.
– Men vill man vara säker bör man gå ut och titta tio minuter före och efter dem tiden, säger John Lidman som är informatör vid flygflottiljen.

För Skaraborgs flygflottilj har det nästan blivit en tradition att visa upp sig i en julgransliknande formationsflygning, både med Jas 39 Gripen och Viggen. Flygplanen färdas då i runt 500 kilometer i timmen, på som lägst 400 meters höjd. För piloterna är formationsflygning – julgransflygning – en bra övning.

– Det handlar om att låta hela stridsflygdivisioner planera och genomföra flygning i en större formation under en längre tid. Men det är också ett sätt för oss att visa närvaro, som garant för medborgarnas trygghet, säger John Lidman.

Under formationsflygningen, som tar cirka en och en halv timme, håller piloterna ett avstånd på fem till tio meter mellan vingspetsarna.

Om allt går som planerat passerar "Julgranen" bland andra följande orter:

• 14:12 Trollhättan,

• 14:45 Kungälv,

• 14:47 Stenungsund,

• 14:53 Smögen,

• 15:01 Uddevalla,

• 15:03 Vänersborg,

• 15:05 Såtenäs.

Reservdag för flygningen är onsdag 11 december.

Skaraborgs flygflottilj, F 7, ligger i Såtenäs mellan Lidköping och Trollhättan, och är sedan början av 2016 ett krigsförband både vad gäller Jas 39 Gripen och transport- och specialflyg.

Flottiljen grundades 1940 och har sedan dess varit en av Försvarsmaktens viktigaste flygbaser. Förbandet har ofta varit det första i landet att utrustas med nya flygplan som exempelvis Hercules, Viggen och Gripen.

På förbandet finns Gripencentrum som är Försvarsmaktens centrala enhet för allt som rör utbildning av Jas 39 Gripenpiloter. Där utbildas samtliga svenska Gripenpiloter och även piloter från andra länder som har köpt Gripen.