Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Dags för Uddevalla Pride

Musik, dans och så förstås parad. På lördag är det dags för Uddevalla Pride.

– Det blir en fantastisk folkfest, lovar Denise Olsson-Berkvist. Det är hon och Hilma Kekkonen-Orerrell som arrangerar i år. 

Förra gången en prideparad tågade genom Uddevalla var förra året. Då gick det under titeln Uddevalla goes rainbow och det blev en succe. 

LÄS MER: Uddevalla får egen regnbågsfestival

När festivalen nu går under titeln Uddevalla Pride hoppas man på lika stor succé. 


– Vi har fått en jättefin respons både från HBTQ-rörelsen och från människor som stöttar. I grunden handlar det om att kämpa för allas lika rättigheter.


Man hoppas på minst 800 i paraden och ännu fler som hänger på de olika arrangemangen. Och det är ett späckat schema för den som vill vara med överallt. 


– För en enda dag får HBTQ-rörelsen utgöra norm men alla är välkomna att delta, säger Denise. 


Lördagen inleds med Lesbisk frukost på Bryggeriet. Lesbisk makt, en ideell förening som vill bredda förståelsen för innebörden av begreppet lesbisk, bjuder på den.  Proud Clothing Swap står sedan på programmet.


– Tanken är att man ska kunna lämna in kläder som man inte använder längre och kunna byta till sig andra. 


Klocka elva börjar deltagarna samlas i Muséeparken inför paraden. Klockan 12 avgår paraden mot Margretegärdeparken som dagen till ära förvandlats till "Pride park". Där väntar invigningstal och musik från LASH, Kristian Anttila och FX-ray. Dansugna kan träna zumba med Nathalie och Camilla.


– Pengarna vi samlar in där kommer att gå till organisationen RFSL Newcommers som jobbar med asylsökande och nyanlända HBTQ-personer, berättar Denise.
Sedan blir det efterfest för de som orkar.
– Vi har två olika. En för de över 18 år och en för de som är yngre.