Arkivbild. Taubedagen vid Bohusläns museum.
Arkivbild. Taubedagen vid Bohusläns museum. Bild: Andreas Carlsson

Dags igen för Taubedagen trots mindre stöd

Under lördagen intar Visans Vänner Margretegärdeparkens scen. Sedan trettio år tillbaka har artister, lokala som rikskända, tolkat framförallt Evert Taube. I år är inget undantag, även om föreningen får allt mindre stöd från kommunen.

ANNONS
|

Varje sommar i över 30 år har Samfundet Visans Vänner hållit Taubes texter vid liv, i form av tolkningar av bland annat sonen Sven-Bertil Taube. I år går programmet under namnet "Min älskling du är som en ros", och ett av dragplåstren är Robert Hede, stipendiat från Älvängen.

Lägsta summan någonsin

Trots att arrangemanget har en gedigen historia, har bidragen från Uddevalla kommun minskat med åren. Något som Anders Gunnarsson, skattmästare för Samfundet Visans Vänner, tycker är tråkigt.

– Våra medlemsavgifter är egentligen det enda vi har att ta av. Vi har ju andra kostnader. Det är en utförsbacke vi inte riktigt förstår – att ekonomin ska krympa ihop på det här viset, säger han.

ANNONS

Från föregående år har bidraget från kommunen till arrangemanget Taubedagen minskat från 15 00 till 10 000 kronor, vilket enligt Anders Gunnarsson är den lägsta summan någonsin.

"Det ska hända så mycket som möjligt"

Anna Svensson, avdelningschef på kulturavdelningen, svarar på kritiken genom att det finns flera anledningar till att bidraget minskat:

– Vi har en viss budget för bidrag till kulturarrangemang. Ju fler föreningar som ansöker desto fler måste dela, säger hon och fortsätter:

– Vi har ett politiskt uppdrag och en egen ambition att det ska hända så mycket som möjligt i staden.

ANNONS