Därför finns inte längre ordningsvakter i centrum

Varken Kampenhof eller andra delar av centrala Uddevalla bevakas längre av ordningsvakter. Det av olika anledningar. Västtrafik har valt en annan lösning medan kommunen väntar på nytt tillstånd från polisen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

De senaste åren har det blivit allt mer populärt att kommuner själva sätter in ordningsvakter i centrala områden för att öka tryggheten. Men för att kunna göra det krävs att det finns ett så kallat paragraf-3 tillstånd från polisen.

2018 fick Uddevalla kommun igenom ett sådant tillstånd för centrala Uddevalla och sedan dess har ordningsvakter varit ett vanligt inslag i Uddevallabornas vardag. Även på Kampenhof har det patrullerat ordningsvakter som varit kontrakterade av Västtrafik.

Men sedan i början av året är ordningsvakterna inte kvar då tillståndet gått ut. Och på Kampenhof kommer de inte tillbaka.

– Underlaget på inrapporterade händelser har inte varit tillräckligt stort för ett nytt tillstånd. Istället har vi utökat bevakningen med väktare och trygghetsvärdar, säger Fredrik Högbom, säkerhetschef på Västtrafik.

ANNONS

Väktare på plats fem gånger om dagen

Säkerhetschefen säger att regionens resebolag tidigare hade ordningsvakter på Kampenhof tre dagar i veckan. Sedan tillståndet gick ut har väktare från Securitas kontrakterats till att kontrollera busscentralen minst fem gånger om dagen, varje dag.

Varje besök ska ta minst 30 minuter.

– Sen är polisen ofta på Kampenhof eftersom det ibland finns problem med berusade personer och vi anser att vi har ett jättebra samarbete, säger Fredrik Högbom.

Väntar på tillstånd

Även kommunen har satt in väktare i centrum för att styrka tryggheten sedan tillståndet gick ut. Men till skillnad från Västtrafik väntar man bara på att få ett nytt tillstånd bekräftat för att återigen kunna sätta in ordningsvakterna.

– Jag tror att det bara handlar om några dagar innan vi kan får tillståndet godkänt. Fram till dess har vi väktare som arbetar i centrum mellan 08 till 19, säger Ulrika Engelbrektsson, handläggare på Enheten för trygghet och samhällsskydd i Uddevalla.

Extra polisnärvaro sedan knivattacker

Under tiden har även polisen utökat närvaron i centrum. Först som svar på väntan på att ordningsvakterna ska komma tillbaka. Men sedan också än mer närvaro efter knivattackerna i centrum i februari där en man i 35-årsåldern avled.

– Vår yttre personal är där nere så mycket vi bara någonsin kan. Det är prioriterat för att få invånarna att känna trygghet. Just nu har vi också generellt möjlighet till det med våra resurser. Men det kan så klart ändra sig snabbt över en kväll, säger Tony Bengtsson, kommunpolis i Uddevalla.

ANNONS

Fakta: Väktare och ordningsvakter

TT

Polismyndigheten ansvarar för utbildning, förordning och tillsyn av ordningsvakter.

Ordningsvakter får omhänderta personer som är berusade eller uppträder störande på allmän plats. Ordningsvakter ska i första hand försöka prata personer tillrätta men har befogenhet att använda våld om uppgiften inte kan lösas på annat sätt.

Väktare får bara göra envarsgripande, alltså på samma sätt som vem som helst i samhället. Det innebär att man griper någon som har begått ett brott som kan straffas med fängelse. Gripandet ska antingen ske under pågående brott eller då gärningspersonen är på flyende fot.

Länsstyrelsen är ansvarig myndighet för väktare.

Källa: Polisen.se

ANNONS