Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/10

De övar för brandsäkerhet

Julljus hör advent till och på söndag är det många som tänder första ljuset i adventsstaken. Men en tredjedel av de som har brandvarnare testar den aldrig. I veckan övade hemtjänstpersonal brandsäkerhet.

I undersökningen som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har gjort framkommer att 97 procent av alla hem i Sverige har brandvarnare. Janne Olsson är brandinspektör i Uddevalla och tycker att det är en bra siffra.

– Det bästa skyddet är att ha en fungerande brandvarnare och brandsläckare hemma, säger Janne Olsson.

Oljan exploderar

Han håller en säkerhetskurs för personalen på Herrestads hemtjänst. Ute på gården bakom brandstationen i Uddevalla har han riggat en kastrull med olja som han låter bli överhettad i ett stort plåtskåp. Han tar av locket på den överhettade kastrullen med olja, en låga på 60–70 centimeter slår upp. Sen tar han en skopa vatten och slår den över kastrullen och då exploderar lågan en och en halv meter rakt upp. Janne Olsson säger till kursdeltagarna att det inte är ovanligt att man gör så.

– Det är kanske det första man tänker på – det brinner, jag öser på med vatten. Men då händer det här. Vattnet förångas i en väldig fart och kastar ut olja och man kan få hemska brännskador av det, säger Janne Olsson.

Personalen från hemtjänsten i Herrestad står i en halvcirkel runt Janne Olsson som visar olika sätt att släcka eld. De deltar i en landsomfattande kursverksamhet där all hemtjänstpersonal ska utbildas i brandsäkerhet.

Påminna om riskerna

– Vi är ju ute hos våra brukare och många av dem kanske har en förhöjd risk att råka ut för brand, säger Linda Hjelmäng, enhetschef Herrestad hemtjänst.

Hon berättar att personalen, med tillstånd av vårdtagaren, dels kan kontrollera hur brandsäkerheten är i hemmen och dels utbilda och påminna brukarna om riskerna. Janne Olsson frågar om någon kommer att tända ljus i helgen. De flesta säger ja samtidigt som Janne Olsson tänder ett levande ljus.

– Det som jag just gjorde var att anlägga en brand, säger Janne Olsson och kursdeltagarna skrattar lite.

Anlägger brand

Janne Olsson säger att det kanske är komiskt att beskriva det som en anläggning av brand när man tänder ett ljus.

– Men det är just vad det är. Lågan är liten men det brinner där. Uppsåtet är att skapa mys men det brinner likväl, säger Janne Olsson och pekar på ljusstaken.

Han räknar upp olika saker man ska vara noga med, ta ur laddare ur kontakten, kolla trasiga sladdar, vara noga i köket. Många av kursdeltagarna nickar eftertänksamt.

– Det är bra att påminna sig om det här både hemma och på jobbet. När det börjar brinna så går det så oerhört fort, säger Jessika Bladh, vårdbiträde i Herrestad hemtjänst.

Fakta: Vanligaste missarna vi gör

1. Låter telefonen/surfplattan sitta i laddaren på natten – 88 procent

2. Glömt släcka levande ljus när vi lämnat rummet/hemmet – 24 procent

3. Glömt spisplattor på när vi lämnat rummet/gått hemifrån – 15 procent

4. Lämnat lock/plattången på och gått därifrån – 3 procent

"Svenskarna och trygghet" är en rikstäckande undersökning. Totalt intervjuades 6 376 personer i åldrarna 18–74.

Källa: Kantar Sifo