Helene Flink är en badälskare och kämpar tillsammans med 4 andra för ett kallbadhus i Uddevalla.
Helene Flink är en badälskare och kämpar tillsammans med 4 andra för ett kallbadhus i Uddevalla. Bild: Helene Flink

De badar för ett kallbadhus i Uddevalla

Badardagen är ett nytt evenemang i Uddevalla för alla som älskar att bada och vill ha ett kallbadhus i Uddevalla. Vi har pratat med Helene Flink, en av arrangörerna.

ANNONS
|

Vad är det som händer på badardagen?

– På badardagen den 1 maj samlas vi på Södra Hamnen i Uddevalla där båten avgår kl 11.00. Tillsammans åker vi till Gustafsberg där vi gemensamt badar, umgås och har picknick. Alla entusiastiska badare i Uddevalla är välkomna på turen men endast de första 90 kommer med på båten. Det är helt gratis!

Vad har ni för förhoppningar med badardagen?

– Vi hoppas att många samlas och upptäcker det härliga med att kallbada. Vi vill att så många som möjligt kommer ut till vackra Gustafsberg och att fler förstår varför vi behöver ett kallbadhus i Uddevalla. Under dagen vill visa att vi i styrgruppen finns och berätta vad det är vi kämpar för. Samtidigt hoppas vi att det blir ett härligt tillfälle för alla badälskare att umgås och njuta av den lediga dagen.

ANNONS

Varför borde det finnas ett kallbadhus i Uddevalla?

– Jag och fyra personer har nu under ett år jobbat med en plan för att bygga ett kallbadhus i Uddevalla och vi har kommit en bra bit på vägen. Uddevalla har en av Nordens äldsta badorter och är fullt med badälskare. Ett kallbadhus skulle locka ännu fler människor till Uddevalla och få fler att upptäcka Uddevallas vackra natur på detta sätt. Eftersom att intresset är så stort är det konstigt att det inte finns något kallbadhus här. Det skulle verkligen sätta Uddevalla på kartan!

Vad är tjusningen med att kallbada?

– Det är helt fantastiskt avslappnande och uppfriskande. All stress rinner av en och jag känner mig mer frisk och hälsosam efter att ha kallbadat. Det är en rolig aktivitet som skapar gemenskap samtidigt som vi får njuta av naturen. Enligt mig blir du mycket starkare och friskare av att kallbada. Min morfar fick sin första influensa när han var närmare 80 år och han badade alltid varje dag.

Kommer det komma fler badardagar i framtiden?

– Absolut! Särskilt om vi får ett kallbadhus. Om vi får ett kallbadhus hade det varit underbart med flera badardagar under året, även på hösten, där alla intresserade kan få samlas och bada. Det är en så rolig och givande aktivitet. Vi har presenterat vår idé om ett kallbadhus för Uddevalla kommun och jobbar ständigt med göra den möjlig.

ANNONS
ANNONS