Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/10

De gjorde rent hus i centrum

Det spolades, rensades, skrapades och fejades. Så blev det fint också när gatu-parkavdelningen körde storstädning i centrum.

Kungsgatan låg nästan blank som ett nybonat golv. Åtminstone tidigt på onsdagsmorgonen. Då hade den spolats ren av personalen på gatu-parkenheten. Varje dag städas det i centrum, men onsdagens insats var något utöver det vanliga.

– Vi är drygt 30 personer som är ute. Det är till och med några frivilliga, som kommunekologen Sofia Ström, fastighetschefen Roger Hansson och Stefan Björling, centrumkoordinatorn, berättar Fredrik Stengafvel, chef för enheten.

Det var han som kläckte idén om en gemensam insats för att städa upp i de mest centrala delarna av stan. Så all hans personal som normalt arbetar på olika ställen runt om i stan drog igång det gemensamma jobbet klockan halvsju på morgonen och höll på i ett par timmar.

– De säger att det är kul att göra något sånt här tillsammans, säger Fredrik Stengafvel och får medhåll.

– Ja, det här har vi aldrig gjort förr, men det är roligt, i normala fall är vi uppe på norr och jobbar, säger Lennart Andersson, som gick loss på ogräset tillsammans med kollegan Peter Holm.

De berättar att på norr har de mer problem med klotter än med annan nedskräpning.

De olika gängen tog sig an att bland annat rensa ogräs, skrapa bort klistermärken, sanera klotter, tömma alla papperskorgar och räta upp sneda trafikskyltar. Till sin hjälp hade de även Uddevalla energi som har sett över elskåpen och som har ansvaret för belysningen. Nu finns det inga "raggarlagningar" med eltejp på armaturen på Kungsgatan längre.

Det var bara en av de saker som städpromenaden som genomfördes för knappt två veckor sedan noterade. Då var kommunen, centrumföreningarnas företrädare och näringslivet ute för att inventera vad som snabbt kan åtgärdas för ett snyggare i centrum. Onsdagens insats var ett resultat av den promenaden.

– Vi måste passa på tidigt på morgonen, en sån här stor insats kan man inte göra när det går folk överallt och när de sitter på parkbänkarna, säger Sten-Erik Hagberg.

Och utsedd till dagens mest märkliga verktyg blir Stefan Björlings snusdosa. Det funkade att skrapa klistermärken med den också.

Onsdagens insats gjordes på och omkring Kungstorget, på Kungsgatan, Södra- och Norra Hamngatan och på Kilbäcksgatan.