Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

De har skrivit om Cecilia Vasa och Marilyn

Två författare med lokal anknytning signerade böcker i Uddevalla på torsdagen. Maria Gustavsdotter med ett långt författarskap bakom sig och debutanten Eva Rosengren.

Med bara några meters mellanrum satt de på Hallmans bokhandel med prydliga boktravar på bordet framför sig.

För Maria Gustavsdotter, som bor i Uddevalla, handlar det återigen om ett historiskt drama, från 1500-talet. Den här gången är Gustav Vasas vilda och bortskämda dotter Cecilia som står i centrum, och det så kallade Vadstenabullret där hon ertappas med att ha herrbesök i sängen. Uppståndelsen blev kolossal och händelsen kom att prägla hennes liv.

– Det finns väl kanske inte så många 19-åringar som inte har försökt att få in en kille på rummet men Cecilia sov i samma rum som fem, sex, sju andra kvinnor och någon sov till och med i samma säng som henne, och då hade nog i alla fall jag backat, säger Maria Gustavsdotter och konstaterar att hon beskriver "bullret" med detaljer och allt.

– Det finns protokoll på det, där håller jag mig nära sanningen, men annat ljuger jag om, som historien om Märta. Ljuga får man göra som författare.

Märta är berättaren i boken och hon har ett kärleksförhållande med Cecilia Vasa.

– Jag ville berätta om någon som älskade henne för då kunde jag också berätta om hennes dåliga sidor.

Två damer som passade på att köpa boken som heter Den gyllene hårnålen var Inger Bergvall och Mona Johansson. De bor grannar och turas om att köpa Maria Gustavsdotters böcker som de tycker är intressanta och lättlästa.

– Vi har alla hennes böcker, säger Mona Johansson.

Den här gången föll det sig så att Mona fyller år och får boken i födelsedagspresent av Inger.

En annan bokläsare som dök upp var Siv Sundqvist. Hon köpte både bok och bjöd in Maria att hålla föredrag i Inner Wheel. Att bokhandeln har återuppstått var Siv extra glad för.

– Jag var så ledsen när de lade bokhandeln i höstas så det var nästan jag tänkte att nu får jag flytta någon annanstans där det finns bokhandel, säger hon.

Den andra författaren, Eva Rosengren, bor numera på Björkö i Öckerö kommun men hon är född och uppvuxen i Skredsvik och Uddevalla. Hon har ett förflutet som journalist och anställd på utrikesdepartementet och SVT bland annat. I dag är hon kommunikatör på Sjöfartsmuseet i Göteborg.

Hennes debutantbok heter En brasiliansk, med svans, och tilldrar i Majorna med Marilyn och Anna som huvudpersoner.

– Jag skrev större delen av boken när jag var frilansjournalist men skrev inte klart utan den blev liggande i tio år och så gjorde jag klar den för något år sedan.

– Marilyn är Majornas mesta enstöring och jag gör tillbakablickar om varför det blev så. Men hon träffar en kvinna, Anna, och oväntade saker uppstår som man får följa.

Eva säger att det handlar om att våga skrapa på ytan av en människa och se att det finns något annat inuti och inte vara rädd för det främmande.

Kerstin Pålsson tog tillfället i akt och köpte Eva Rosengrens bok. Hon vill lära sig lite mer om Göteborg eftersom ett av hennes barn har flyttat dit och gift sig med en göteborgska.

- Jag är med i flera bokklubbar också och då får man så många tips. Nu var det länge sedan som jag bestämde själv vad jag ska läsa, det gör jag nu när jag köper denna boken, säger hon.