Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Uddevalla kallbadare vill ha ett kallbadhus på Svenskholmen. Ordförande Lars Eide Andersson älskar kallbad och har varit engagerad i frågan länge. Bild: Uddevalla kallbadare
Uddevalla kallbadare vill ha ett kallbadhus på Svenskholmen. Ordförande Lars Eide Andersson älskar kallbad och har varit engagerad i frågan länge. Bild: Uddevalla kallbadare

De kämpar för ett kallbadhus i Uddevalla

Uddevalla kallbadare vill att samhällsbyggnadsnämnden bygger ett kallbadhus på Svenskholmen. Lars Eide Andersson är ordförande i föreningen och tycker det vore naturligt med tanke på stadens historia.
– Ska jag bli pensionär i Uddevalla är kallbadhus ett krav.

Såhär inpå vintern och jultider är nog havsbad ganska långt från vad de flesta går omkring och tänker på. Men det finns en förening i Uddevalla med ett gäng medlemmar som inte tänker på något annat. Uddevalla kallbadare är en förening som kämpar för att få ett kallbadhus i staden.

– Det är egentligen otroligt att det inte finns ett med tanke på kommunens historia. Det vore fullständigt naturligt utifrån vår kultur och tradition här, säger Lars Eide Andersson, ordförande i föreningen, och också ledamot i kommunfullmäktige för MP.

Kallbad och bad generellt har en lång historia i Uddevalla. Gustavsberg är nämligen Sveriges äldsta badort. Föreningen har under året samtalat med planarkitekter, Gustavsbergsstiftelsen samt medborgare. Utifrån de samtalen har föreningen kommit fram med en plan för både var och hur kallbadhuset skulle blir en del av Uddevalla.

– Vi vill vara konstruktiva och kreativa i hur vi går vidare med detta. Gemensamt har vi kommit fram till att Svenskholmen vore den bästa platsen, säger Lars Eide Andersson.

Förslag till politikerna

Svenskholmen ägs idag av samhällsbyggnadsnämnden och tidigare i december lämnade Uddevalla kallbadare in en skrivelse med förslag på utformning till nämnden.

— Det är den första formella processen vi gjort med politikerna. Vi vill få ett fäste på alla olika plan i kommunen, sen är det dags att skaka bössor, säger Lars Eide Andersson.

I skrivelsen står att föreningen planerar en insamling med start 2020, pengarna ska gå till kallbadhuset. Hur insamlingen ska gå till rent praktiskt är inte bestämt, men föreningen har planer som inkluderar både Uddevallas medborgare, organisationer och näringsliv i området. Utöver det vill de även ta över driften av kallbadhuset när det står klart.

– Man gör på olika sätt runt om i landet och detta är en populär modell. Jag tror inte att kommunen skulle mäkta med att både planera och driva detta, och då hjälper vi gärna till!

En personlig upplevelse

För den som inte prövat kallbad kan det vara så att det mest låter som just det, kallt. Lars Eide Andersson håller inte med. Han beskriver av upplevelsen som väldigt personlig.

– Det är olika för alla. Men för mig handlar det om att vara i rummet och komma nära elementen. Det är en fin integritet som man inte upplever på samma sätt i andra sammanhang. Ska jag bli pensionär i Uddevalla är kallbadhus ett krav, säger Lars Eide Andersson med ett skratt.