Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/8

De kommer att styra Uddevalla

Nu är det klart vem som får de tyngsta politiska uppdragen i Uddevalla kommun under kommande mandatperiod. En politisk plattform har också utarbetats.

Vid en presskonferens fanns alliansen på plats tillsammans med Uddevallapartiet och Miljöpartiet. De kallar sig Samverkansmajoriteten. Då offentliggjordes det som Bohusläningen redan igår kunde berätta: att det blir Uddevalla­partiets Christer Hasslebäck som axlar posten som kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen.

LÄS MER: Så vann Christer Hasslebäck makten till slut

Vice ordförande i kommunstyrelsen blir Miljöpartiets gruppledare, Jarmo Uusitalo.

Mikael Staxäng(M) presenterar Hasslebäck och Uusitalo som en ”dynamisk duo” och ”kompetenser som kompletterar varandra utmärkt”.

– För oss var det viktigt med ett lagbygge. Moderaterna är fullständigt nöjda, säger Mikael Staxäng.

LÄS MER: Nytt styre klart för Uddevalla

Den målsättning som politikerna tror att medborgarna kommer märka av allra mest är satsningen på en levande stadskärna. På frågan hur det målet ska uppnås ser politikerna attraktiva boenden framför sig.

– Det ska vara ett naturligt val att flytta till Uddevalla och ny teknik gör det också lättare att bo och arbeta här, tror Jonas Sandwall.

En flytt av stadshuset in till centrum kan också bidra till det målet. Försäljning av Blåkulla blir då aktuellt. Den eviga knäckfrågan som rör parkeringsbestämmelserna i centrum ska också utredas, lovar den nya samverkansmajoriteten.

– Handeln kan visserligen inte konkurrera med Torp, men genom evenemang och andra aktiviteter blir centrum ändå attraktivt och lockar besökare, hoppas Christer Hasslebäck som själv är företagare i centrum. En roll som han nu behöver se över.

– Det är ett stort frågetecken kring om jag som kommunalråd samtidigt hinner driva mitt kafé, säger Christer Hasslebäck.

Tanken att ge UP och MP ledar­tröjorna fanns med ända från början av majoritetsbygget. Rolf Jonsson (L) intygar att det finns full enighet bakom beslutet om kommunalrådsposterna. Det var inga krav som de två partierna behövde ställa för att sluta upp på alliansens sida.

– Vi insåg att UP och MP måste vara på samma sida för att uppnå en majoritet i fullmäktige, menar Jarmo Uusitalo.

MP:s tre mandat ger majoriteten ett mandats övervikt mot resten av fullmäktige.

– I majoritetens nya plattform finns mycket av MP:s politik, fortsätter Uusitalo och tänker inte bara på formuleringar om hållbar utveckling, utan även på att cykelvägar ska prioriteras. Ulvesund och Lane-Fagerhult nämns som prioriterade områden i samverkansmajoritetens politiska plattform.

LÄS MER: Därför valde Miljöpartiet att gå ihop med Alliansen

Christer Hasslebäck menar att Uddevallapartiets näringslivspolitik ligger nära alliansens. I frågan om badhusets har Uddevallapartiet dock en annan åsikt än alliansen och därför lyfter majoriteten ut den ur sitt program och låter fullmäktiges beslut ligga fast, att bygga ut det på nuvarande plats.

– Den frågan får inte fälla majoriteten, menar Mikael Staxäng.