Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Genrebild. Bild: Mikael Fritzon/TT
Genrebild. Bild: Mikael Fritzon/TT

"De leker med våra liv"

Efter att ha arbetat tätt med äldre coronasjuka fick undersköterskan i 40-årsåldern hög feber och svårt att andas. Sedan i lördags kväll ligger hon inlagd på Näl för behandling. – Jag mår inte alls bra, de leker med våra liv, säger hon till Bohusläningen.

Bohusläningen har tidigare rapporterat om att det finns bekräftad coronasmitta på ett äldreboende i Uddevalla kommun. Tidningen har nu pratat med en av de undersköterskor som ligger inlagda på Näl med bekräftad covid-19. Troligen har hon smittats under arbetstid och hon menar att skyddsutrustningen personalen har tillgång till inte räcker.

– Vi har plastförkläde, handskar och ett visir som är väldigt platt och svårt att andas i. De säger att sjukvårdspersonalen är änglar utan vingar, men vi är inte odödliga på något sätt, säger hon.

I lördags kväll fick hon svårt att andas och lades in på Näl.

– Jag togs in direkt och har fått bra vård. Jag har fått lunginflammation och har fortfarande en snabbsänka på 150. Jag mår lite bättre nu, men jag är väldigt trött, säger hon.

Hon vädjar nu till Uddevalla kommun att se till så att hon och hennes kollegor får rätt utrustning. Bland annat långärmade skyddskläder, riktiga visir och munskydd.

– Ja, hela kittet helt enkelt, säger hon.

Kvinnan är alltså i 40-årsåldern, mamma till flera barn och har inga underliggande sjukdomar sedan tidigare.

– Jag är helt frisk innan. Jag får ingen möjlighet att träffa mina barn nu utan är helt isolerad. det här är inte alls roligt. Men jag får väldigt bra vård på Näl och hoppas att jag slipper hamna på IVA (intensivvårdsavdelningen), säger hon.

Bohusläningen var under måndagseftermiddagen i kontakt med Roger Granat, socialchef i Uddevalla. Han säger att kommunen följer riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Västra Götaland.

– Vi har de skydd som expertmyndigheterna rekommenderar och vi litar på att de gör rätt bedömning, säger han.