Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Roger Salomonsson kontaktade författarinnan Kim Kimselius som i höst i släpper en särskild sorts historiebok om Uddevalla.

De ska ge Uddevalla en ny historisk image

Det har gått 9500 år sedan de första människorna kom till Uddevalla. På den tiden var vattennivån i havet i höjd med toppen av pylonerna på Uddevallabron. Hur livet såg ut kommer Theo och Ramona att berätta.

De två är sagofigurer som återkommer i Kim Kimselius mångåriga författarskap där hon ägnat mycket tid åt historiska återblickar i böcker där fantasi och äventyr blandas med historiska fakta.

När boken "Äventyr i Uddevalla" släpps med Sverigepremiär på Hallmans bokhandel i Uddevalla vecka 37 är det inte vilka som helst som ligger bakom de historiska faktauppgifterna. Inger Dejke, Ulrika Wallin, Simone Olofsson, Stefan Bergendahl och Gunnar Klasson är alla kända Uddevallabor med gedigna historiska kunskaper.

– Det var viktigt för oss att bygga en presentation om Uddevalla på en korrekt faktabas, även om Kims böcker i det här avseendet också är äventyrsböcker, förklarar Roger Salomonsson vid Destination Uddevalla som är organisationen som marknadsför staden och som nu kontrakterat Kim Kimselius.

– Vårt syfte är att alla som inte vanligtvis läser tunga historieböcker ska kunna ta till sig den här nya boken och känna stolthet och indentifiera sig med sin ort, om man bor här. För dem som inte gör det prövar vi det här greppet som marknadsföring av Uddevalla och Bohuslän, förklarar Roger Salomonsson som själv kontaktat Kim Kimselius.

Efter att läst hundratals sidor späckade med historik om Uddevallatrakten har hon redan skrivit en tredjedel av den nya boken "Äventyr i Uddevalla".

– I över 20 böcker har Ramona och Theo gjort tidsresor och berättat historier från till exempel Pompeij, Egypten, från pestens år på 1300-talet i Florens eller från kriget mellan Sverige och Danmark 1676 då snapphanar härjade på landsbygden.

I boken om Uddevalla kommer bland mycket annat Gyldenlöwe-fejden och kriget med Norge att dyka upp.

– Men eftersom berättelsen spänner över så lång tid, från 9500 år sedan till nutid, är det omöjligt att exakt veta i förväg var Theo och Ramona hamnar på sin tidsresa här. Men som göteborgare känner jag ju till att Uddevalla har en spännande historia, säger Kim Kimselius.

Du har skrivit över 40 böcker, på hälften så många år. Tröttnar du aldrig på tempot?

– Jag har skrivit sedan jag var åtta. Vid 39 skickade jag ut ett manus "Tillbaka till Pompeji" till ett förlag. Det antogs och jag debuterade 1997. Boken såldes i 11000 ex på en vecka. Sedan har jag bara skrivit på och inte tröttnat.