De vann efter 20 års kamp om Skeppsviken

De fyra som samlats på berget för att skåla har hunnit bli 70, 80 respektive 90 år gamla.

ANNONS
|

Med bubbel och glädje firades beskedet om regeringens ställningstagande på Oljeberget.

– Nu kan kommunen äntligen börja göra i ordning området istället för att sitta och tjura, säger Claes Mattsson.

För 20 år sedan började en kamp som Claes och Birgitta Mattsson, Eva Karesund och Barbro Pettersson aldrig kunnat drömma om skulle bli så lång.

När oljecisternerna togs bort föddes idén hos politikerna om bostäder i Skeppsviken och så småningom presenterades planerna. Politikerna ville ha bomässa i viken och debatten blossade upp.

– Tidvis var det nästan lynchstämning, minns Claes.

– Jag minns att vi stod på torget och delade ut information och klisterdekaler. Många Uddevallabor kom fram och sa till oss att de var emot bygget, men att de inte trodde att protesterna skulle hjälpa, säger Barbro.

ANNONS

Men när frågan togs till folkomröstning 1998 så sa Uddevallas invånare i från.

– Över 70 procent röstade nej till planer om bostäder här och politikerna lovade att följa resultatet, säger Eva.

Det gick några år och sen kom tankarna om bostäder i området tillbaka bland kommunens politiker. Många reagerade starkt på detta eftersom man uppfattade att man på så vis försökte runda folkomröstningens resultat.

– Politikernas hantering av den här frågan har varit fullständigt i botten rent demokratiskt, något så klent. Det kändes som att de bara väntade på att vi skulle lugna oss för att sedan gå på igen, säger Claes.

2008 beslutade den borgerliga majoriteten att bygga på Oljeberget och att Skeppsviken skulle bli grönområde. Detaljplanen antogs av kommunfullmäktige 2011.

– Uddevallaborna äger denna klassiska mark. Om de säger att de inte vill ha bostäder här så ska politikerna följa det och inte leka överförmyndare, tycker Claes.

Till syvene och sist skulle det bli hamnens intressen som var avgörande för att sällskapet på berget firar i dag.

– Beslutet är fattat på högsta instans och man kan bara hoppas att politikerna kan låta bli detta nu, säger Claes och blickar ut över berget tillsammans med de andra.

ANNONS

– Där, där borta, visst hade det varit fint med ett café eller restaurang där, säger Eva. Eller kanske en utomhusscen.

Sällskapet är fulla av sprudlande framtidsvisioner och idéer för vad området kan komma att bli.

– Detta är fantastiska nyheter. Istället för att offra hela Uddevallas badplats för 40 hyresgäster och 40 ägare av bostadsrätter i lyxig standard, så tillhör marken oss alla och man kan göra vad man vill här, säger Eva.

Läs också: Skeppsviken: Alla byggplaner stoppas

Ledare: En vision har gått i graven, var är den nya

ANNONS