Den pansarbandvagn som under många år stått som ett monument vid Bulids övningsområde norr om Uddevalla plockades bort av Försvarsmakten 2012.
Den pansarbandvagn som under många år stått som ett monument vid Bulids övningsområde norr om Uddevalla plockades bort av Försvarsmakten 2012. Bild: Adam Ihse/TT/Lasse Edwartz

Delar av Bulid på väg att bli övningsområde på nytt

Enligt försvarsbeslutet 2021-2025 ska amfibieregementet i Göteborg byggas upp igen. Det innebär att soldaterna där kommer att få viss övning på Bulids gamla övningsområde i Uddevalla, som till viss del öppnar igen.

ANNONS
|

Bulids övningsområde består av 600 hektar kuperad terräng i Uddevalla. I maj 2020 berättade Bohusläningen om de politiska förberedelserna för den största försvarssatsningen sedan 1950-talet. Med en mångmiljardsatsning varje år de kommande åren ska landets försvarsförmåga byggas upp igen. Då får även den gamla garnisonsstaden Uddevalla sin släng av sleven.

Regementet I17 återuppstår inte, men den del av Bulid som ägs av Fortifikationsverket, cirka 600 hektar, kommer att återupptas som övningsområde så snart hyresavtalet är påskrivet mellan Försvarsmakten och markägaren Fortifikationsverket.

Det är den myndighet som äger och förvaltar Sveriges försvarsfastigheter, men sorterar direkt under finansdepartementet. Tidigare hyrde verket ungefär lika mycket mark som nu aktiveras igen. Men det har man inget intresse av idag.

ANNONS

– Nu är det bara formalia som återstår, konstaterar kapten Lennart Fischerström vid Högkvarteret, ledningen för Sveriges försvar i Stockholm som lyder under Försvarsdepartementet.

Fischerström berättar att intentionen hos Försvarsmakten ligger fast, att Bulid nu ska bli övningsområde igen, men utan skarp ammunition och tunga explosioner.

– Det finns mycket annat att öva för våra soldater på Bulid och vid Sågebackens skjutfält intill.

Han är också tydligt med man inte tänker sälja någon del av Bulid tillbaka till Uddevalla kommun, om sådant intresse skulle finnas.

Städades på ammunition

För ett år sedan städade fortifikationsverket Bulid en sista gång på eventuella överblivna projektiler och granater ,som skulle kunna ligga kvar i marken efter alla års övningar där. Den så kallade "ammunitionsstädningen" gjordes ner till fem centimeter i backen.

Enligt en gammal överenskommelse mellan försvaret och kommunen flyttades allt tung verksamhet som sprängning och pansarvapen till Sågebacken.

– Det var redan på 1980-talet och så fortsätter det, berättar Conny Forsberg som är anställd av försvaret för att sköta det här övningsområdet.

Chefen för övnings- och skjutfälten i Uddevalla är kapten Roger Rapell, som själv har kontoret vid Remmene skjutfält utanför Herrljunga.

– Vi är jättenöjda med att vi kan få till ett större område att öva på när Bulid är igång igen, säger han.

ANNONS
ANNONS