Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/2

Demonstration på torget för öppna förskolans framtid

Nu växer protesterna mot planerna på besparingar på öppna förskolan i Uddevalla. På tisdag kväll var det ett antal föräldrar och företrädare från den politiska oppositionen som visade sitt missnöje på torget.

– För mig har öppna förskolan varit livsavgörande, säger Nora Åkare (S) som tagit initiativ till demonstrationen tillsammans med väninnan Siri Fagerlund.

Hon fortsätter:

LÄS MER: Därför måste vi rädda öppna förskolan i Uddevalla

– Nu är det elva år sedan jag flyttade från Stockholm till Uddevalla och jag kände inte en enda person när jag kom hit. Att besöka Öppna förskolan fick stor betydelse för mig och det tog inte lång tid innan jag fick nya vänner. En del håller jag fortfarande kontakt med. Den här verksamheten har varit livsavgörande för mig. Ett problem för öppna förskolan är att det är en förebyggande verksamhet som en kommun inte är skyldig att ha enligt lag.

Rebecca Eneroth, här med sonen Vincent, tycker att öppna förskolan är viktig.. Bild: Ingvar Spetsmark
Rebecca Eneroth, här med sonen Vincent, tycker att öppna förskolan är viktig.. Bild: Ingvar Spetsmark

Siri Fagerlund drabbades av en förlossningsdepression Hon är oroad över att en besparing kan drabba de som drabbas av psykisk ohälsa.

Måste spara

Bakgrunden till demonstrationen har att göra med att Uddevalla kommun måste spara 80 miljoner kronor i budgeten för 2020. Socialnämnden står för närmare en tredjedel av kommunens kostnader och måste spara 17 miljoner.

LÄS MER: Öppna förskolan hotas av nedskärningar

Politikerna har gett tjänstemän i uppdrag att beskriva besparingarna inom åtta riktade områden. Ett av de här områden är den förebyggande verksamheten inom socialnämnden där det finns en risk att budgeten halveras från 14 till sju miljoner.

Ann-Charlott Gustafsson (UP) har i tidigare intervjuer sagt att de styrande partierna ännu inte tagit ställning till var det ska sparas.

Är arg

Rebecca Eneroth hade tagit tillfället i akt att komma till torget tillsammans med sin man och två av sina barn. Det senaste halvåret har hon besökt öppna förskolan en gång i veckan.

– Jag blir så arg över det här förslaget, säger hon. Jag brukar själv gå på öppna förskolan och det betyder en hel del att gå dit. Det hade nog varit ganska ensamt om den här möjligheten inte hade funnits. Det som är viktigt med öppna förskolan är framförallt att träffa andra föräldrar.