Det våras för utesittandet

Glöm snödroppar och tussilago. Nu har det säkraste vårtecknet börjat visa sig – krogarnas uteserveringar. I Uddevalla finns ett par nyheter för i år.

ANNONS
|

Efter en lång period av mörker törstar vi nordbor nu efter lite sommarkänsla. Så även om det kanske inte är mer än tio grader i luften sätter vi oss gärna på en uteservering så fort vi får chansen.

Från att det tidigare var ett fast datum som gällde för alla uteserveringar i kommunen, avgörs det nu av den enskilda restaurangens serveringstillstånd när de får sätta ut sin uteservering.

Pionjär vid Kochska gränden En pionjär som i slutet av mars möjliggjort för sina gäster att sätta sig utomhus, är Coffee Roomer vid Kochska gränden. Coffee Roomer invigde också en helt ny del av sin uteservering förra sommaren, ett trädäck placerat ovanför Bäveån.

ANNONS

Men det finns även helt nya tillskott till centrums utbud av uteserveringar. Mittemot Varvet, också vid Kochska gränden, flyttar sportbarkedjan O'Learys in. Och högre upp på Kungsgatan finns nya asiatiska restaurangen Yomo, som också har tillstånd för uteservering.

Inget trädäck för Mortens i år En återkommande fråga när det gäller uteserveringarna i Uddevalla har varit den om trädäcket utanför Mortens krog. Eftersom Kungsgatan lutar något, ville Mortens placera sina gäster på ett trädäck som jämnade ut höjdskillnaderna.

Men efter ett antal turer fram och tillbaka blir det nu inget nytt trädäck i år, meddelar Stefan Gregner, driftsansvarig på Mortens.

– Det blir någon form av utjämning, men det är inte klart än exakt hur.

Tillstånd krävs I kommunens uteserveringspolicy anges att anordningar som sträcker sig mer än 20 centimeter över marken måste ha bygglov. Men även om man bara vill sätta bord och stolar direkt på marken krävs ett antal tillstånd: från kommunen, polisen och markägaren (vilket i centrum ofta är kommunen).

Vill man servera alkohol krävs också tillstånd att servera gäster utomhus i det kommunala serveringstillståndet.

I hela kommunen är det totalt nästan 50 krogar med tillstånd för uteserveringar.

Fakta: Flera tillstånd krävs

Dessa tillstånd krävs för att sätta ut en uteservering:

* Tillstånd från markägaren.

* Tillstånd från polisen att nyttja offentlig plats.

* Serveringstillstånd utomhus från kommunen (för alkoholservering).

* Bygglov, om krogägaren vill bygga ett trädäck eller liknande mer än 20 centimeter ovanför marken.

* Inget separat tillstånd, men räddningstjänsten kan lägga in veto mot en uteservering, om den bedöms hindra framkomligheten vid en utryckning.

ANNONS