Uddevalla centralstation, tåg, Västtrafik, pendling
Uddevalla centralstation, tåg, Västtrafik, pendling Bild: Lasse Edwartz

Direkttåget Uddevalla-Stockholm får ny linjesträckning

Uddevallaborna kan även i fortsättningen ta tåget direkt till Stockholm - men resvägen förändras. Från och med nästa år kommer tåget att gå via Trollhättan och Göteborg i stället utan att restiden förändras.

ANNONS
|

SJ har nu skickat in sin ansökan om trafik för 2022 till Trafikverket. Där finns önskemål om att ändra bansträckning på det tåg som i dag går från Uddevalla till Stockholm via Vänersborg och Vara. I stället kommer tåget att gå via Trollhättan och Göteborg och vidare mot huvudstaden.

Anledningen till att tåget ändrar sträckning är att tågbanan via Vara kommer vara avstängd för trafik under stora delar av 2022 på grund av banarbete. Men direkttågen kommer fortsatt att gå där på somrarna.

– När banan får en avstängning så kommer vi inte fram där ändå. Så för att täcka västkusten bättre behöver vi gå via Trollhättan och Göteborg. Och för att nå fram till så många kunder som möjligt, säger Sverre Sletten, affärschef på SJ till TTELA.

ANNONS

Tidtabellen är inte satt än, men tanken är att tåget ska lämna Uddevalla vid halv sex-tiden på morgon och sedan gå tillbaka igen från Stockholm vid 17-tiden på eftermiddagen – sex dagar i veckan, måndag till lördag. Planen är att X2000 ska köra på sträckan och det beräknas ta runt fyra timmar från Uddevalla till huvudstaden.

ANNONS