Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Otillåtna gravar upptäckta på djurkyrkogård i Uddevalla. Bild: Privat
Otillåtna gravar upptäckta på djurkyrkogård i Uddevalla. Bild: Privat

Djurkyrkogården missbrukas: ”Detta måste få ett slut”

Den ideella föreningen Djurens vänner i Uddevalla har ännu en gång fått polisanmäla intrång på djurkyrkogården efter att ha hittat nygrävda gravar utan tillstånd.
– Det här är inte värdigt, säger Gunilla Möller, ordförande på Djurens vänner.

Det var under måndagen som Gunilla Möller, ordförande i Djurens vänner, tillsammans med sin kollega skulle sätta en grav på Uddevallas djurkyrkogård när de gjorde upptäckten. Någon hade grävt ner två husdjur - både utan tillåtelse och på ett felaktigt sätt.

I en av gravarna låg askan i en plastpåse. När graven grävdes upp för att undersökas gjorde spaden hål i påsen och innehållet rann ut.

– Det är inte värdigt att behandla sitt husdjur på det här sättet. Här har inte bara plast blivit begravt, vilket absolut inte är tillåtet, utan det har även skett genom intrång. Det är så fruktansvärt ledsamt detta, säger hon.

Hon berättar vidare att hon kämpat i över 12 år för djurkyrkogården – och vikten av att den sköts på ett korrekt sätt för att kunna vara kvar.

– Det är inga stora summor det handlar om om man vill begrava sitt djur på kyrkogården. Vill man lägga husdjuret i vår minneslund så är det en engångssumma det handlar om, säger hon.

LÄS MER: Fyrarummare till övergivna djur

De två oregistrerade gravarna har nu polisanmälts, men det är inte första gången som liknande upptäckter gjorts på den ideella kyrkogården, vilket Bohusläningen har berättat om tidigare.

– Vi har hittat aska som bara är slängt på gräset. Och vi har hittat djur nedgrävda i plastburkar. Den lukten som kommer när vi sedan får begrava djuret rätt när kroppen bara ligger och förmultnar... Hur mycket kan man ha brytt sig om sitt husdjur om man gör på det här sättet, frågar hon sig.

Straffet för olaga intrång av normalgraden är böter. Om brottet är grovt, är straffet fängelse i lägst fjorton dagar och högst två år.

Vill du begrava ditt husdjur?

På djurkyrkogården i Uddevalla kan du välja antingen en grav med ceremoni eller att begrava ditt husdjur vid minneslunden.

För mer information besök Djurens vänners hemsida.