Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Dom efter yxmord kommer nästa vecka

Ett år har gått sedan Magnus Natschki höggs ihjäl i ett skogsområde i Uddevalla. Fyra misstänkta får sitta kvar i häktet i väntan på att tingsrätten meddelar dom nästa onsdag.

Någon gång före midnatt den 6 december mördades Magnus Natschki brutalt i ett skogsområde utanför Rotviksbro. Hans vän och inneboende högg ihjäl honom med en yxa, och hela händelsen filmades med en mobilkamera.

Under måndagen, nästan på årsdagen av mordet, avslutades rättegången som inleddes i september. Fem män i 20–35-årsåldern står åtalade för att på olika sätt ha varit delaktiga i mordet på och kidnappningen av Magnus Natscki.

En av männen, mordoffrets 22-årige tidigare inneboende, har medgett att han högg ihjäl sin vän men sagt att han känt sig tvingad till det på grund av att han själv blivit hotad till livet.

Inte psykiskt sjuk

22-åringen har genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning som har kommit fram till att han inte led av en allvarlig psykisk störning när mordet begicks och att det inte finns förutsättningar att döma honom till rättspsykiatrisk vård. Med anledning av de uppgifterna hölls en avslutande rättegångsdag där åklagare och advokater fick chans att komplettera sina slutanföranden.

Försvarsadvokaterna gick åter igen hårt åt 22-åringens trovärdighet, eftersom han har pekat ut de övriga misstänkta som medskyldiga. Målet bygger till stor del på den mordåtalade 22-åringens uppgifter, och utan dessa hade ingen av de andra männen kunnat åtalas.

– Det innebär en enorm svaghet i det här åtalet, att det vilar på en så oerhört bräcklig grund, sa advokat Peter Gillberg som försvarar en 34-årig man som av 22-åringen pekats ut som den drivande.

– Hans (22-åringens) handlande är ju dokumenterat genom den här filmen. Jag påstår att han har haft all anledning att tona ner sin egen roll och i stället förskjuta fokus i riktning mot de medtilltalade, sa Erik Pousard, som försvarar den nu 20-årige man som står medåtalad för mord och som påstås ha filmat mordet.

Häktade i nästan ett år

Fyra av de fem misstänkta har nu suttit häktade i omkring ett års tid. Deras respektive försvarsadvokater yrkade att domstolen omedelbart skulle sätta deras klienter på fri fot. Så blev det inte. Efter att slutpläderingarna kompletterats förklarade rättens ordförande att rättegången var avslutad, och att dom kommer meddelas på onsdag nästa vecka, och domstolen meddelade senare att de fyra frihetsberövade ska förbli häktade.

Domstolens beslut kan tyda på att de misstänkta kommer att fällas för brott.