NU-sjukvården utredde ett misstänkt självmord i nästan två år, sedan anmäldes det till Inspektionen för vård och omsorg.
NU-sjukvården utredde ett misstänkt självmord i nästan två år, sedan anmäldes det till Inspektionen för vård och omsorg. Bild: Karl af Geijerstam

Dröjde två år med att anmäla misstänkt självmord

En person hittades avliden efter att väntat i sex månader på psykiatrisk vård. Personen misstänktes ha tagit sitt eget liv. Först nu, nästan två år senare, gör NU-sjukvården en Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

ANNONS

I början av 2017 hittas en person avliden och misstanke väcks om att personen har tagit sitt liv. Personen hade då fått vänta i sex månader på psykiatrisk vård i Uddevalla. Först i januari i år – nästan två år senare – anmäls händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

– Det är ju inte det vanligaste att det tar så lång tid, det är det verkligen inte, säger Majvor Martinsson, områdeschef som har ansvar för psykiatrin på NU-sjukvården och fortsätter:

– Jag kan ju jämföra med den tidsram som är uppgiven, en anmälan ska egentligen göras inom två månader. Men det är väldigt svårt att uppnå det, det är väldigt många moment som ska göras inom bedömningen.

ANNONS

"Har funderat i flera månader"

Anledningen till att anmälan dröjde har flera anledningar, menar Martinsson. Däribland att vårdgivarens egen utredning har tagit lång tid. Hon beskriver en process som kan ta lång tid på grund av tidsbrist och överväganden i hur man bedömer situationen.

– Ibland är det väldigt svårt att avgöra. Chefsläkaren Magnus Söderbergh har funderat länge, i flera månader, på om han ska göra en anmälan, säger hon.

Magnus Söderbergh, chefsläkare på NU-sjukvården, å sin sida, menar att frågorna ska riktas till områdeschefen.

– Vår utredning har tagit väldigt lång tid. Det ska det ju inte göra, det är beklagligt. Men du får fråga verksamheten frågan om varför det dragit ut på tiden, säger han.

"Anmärkningsvärt lång tid"

Kerstin Nilsson, processutvecklare för Lex Maria på Inspektionen för vård och omsorg, är kritisk till att ansvariga inom NU-sjukvården tagit lång tid på sig för att ta ett beslut om anmälan.

– Ser man ett samband mellan incidenten och vården ska man inte gå och fundera i några månader. Man måste sätta igång sin utredning, den behöver komma igång, säger hon.

Kerstin Nilsson är förvånad över att det har tagit två år att göra anmälan.

– Jag vet inte om jag har sett det någon gång. Man kan se att det kan dröja några månader, men det här är anmärkningsvärt lång tid, säger hon.

ANNONS

Hon påpekar också att vården har möjlighet att i ett första skede göra en anmälan för att sedan meddela Ivo att utredningen kommer att dröja.

– Då kan man också komma fram till att det här inte handlade om en brist inom vården. Då kan man dra tillbaka sin anmälan.

ANNONS