Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Drömmen om Afrika blev sann

I tre månader var Jessica och Sanna volontärer på ett barnhem i Tanzania. Nu vill de starta en insamling för att fortsätta hjälpa de utsatta barnen.

Att åka till Afrika som volontärer var en barndomsdröm för 20-åriga Jessica Klinte och Sanna Arvidsson från Uddevalla. I våras bestämde de sig för att drömmen skulle bli verklighet.

I september landade de i Tanzanias största stad Dar es-Saalam och åkte till byn Matanana, där barnhemmet låg.

Väl framme började tjejernas arbete på barnhemmet, där föräldralösa eller övergivna barn bodde. Hemmet var även ett daghem och fanns till för de barn som hade någonstans att bo, men som ändå behövde mat och någon som passade dem på dagarna. Även de lite äldre som gick i skolan kom till hemmet för att äta. I många fall var maten de fick på daghemmet dagens enda måltid.

– Våra arbetsuppgifter bestod av allt från att leka med och ta hand om barnen till att bygga barnhus i grannbyn, berättar Jessica.

Många av invånarna i Matanana har AIDS. Tjejerna fick se att brist på kunskap om sjukdomen är en av orsakerna till att många barn är föräldralösa.

– Många börjar ta bromsmedicinen och tror att de blivit botade och slutar ta den, säger Sanna.

Tjejerna berättar att trots att barnen lever under fruktansvärda omständigheter så var de nästan alltid vid gott mod och verkade se glädje i vardagen. Många av barnen lärde de känna väl.

– Vi kände oss så välkomna och jag blir fortfarande varm av att tänka på det. Men det är så hemskt att man inte kan hjälpa alla, säger Jessica.

Tänker starta insamling

Men de tänker iallafall göra ett försök. Under resan såg de vad som behövdes och tänker nu starta en insamling för att kunna köpa saker till barnen. Framför allt vill de att pengarna ska gå till mat och skoluniformer.

– Redan när vi åkte ner hade vi med oss kritor och leksaker till barnen. Men det som de blev mest glada över var kläderna vi hade tagit med, säger Jessica.

Projektet med insamlingen planerar de att dra igång om några veckor och har redan startat bloggen Matanana. I den ska de berätta om barnens historier och öden.

Båda är överens om att resan är det bästa de någonsin gjort och hoppas att fler väljer att åka som volontärer.

– Vi har upplevt något stort tillsammans, säger Sanna.