Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Driftig familj siktar på VM

– Det är svårt, säger Magnus Johansson när den radiostyrda bilen inte lyckas ta sig genom kurvan utan ställer sig med fronten envist mot sargen. Syftet med körningen var att prova på drifting, och det är Magnus med familj mycket skickligare på än tidningens reporter. I vår väntar VM.

Faktiskt är Jonathan, yngste medlemmen i familjen Engström Johansson, regerande svensk mästare i disciplinen drifting och tävlingsgrenen jaga och leda, chase and lead.

Mästerskapet avgörs i flera deltävlingar och finalen gick på Jonathans hemmaplan i Trollhättan, med de 20 bästa på plats. Efter domarnas överläggning kom beskedet efter en stund att det var Jonathan Engström som utsetts till svensk mästare, 15 år gammal.

– Då kom det en tår hos mamma, minns Anna-Carin Engström som också fick se sonen komma trea året före.

Att bli mästare bland juniorer är ju en sak, men mot seniorer torde det vara tuffare?

– Alla tävlar i samma klass, 10-åringar som 80-åringar, protesterar mamma och pappa i en mun.

Även om det skulle finnas medtävlare som har kört drifting längre än Jonathans levnadsbana ger det inga fördelar i konkurrensen.

– Det hjälper inte, de är snabba i fingrarna de yngre, säger pappa Magnus Johansson.

Tränar och tävlar

Först ut i familjen Engström Johansson att prova på drifting var Jonathan som sett detta på nätet. Han tog med sig pappa som innan Jonathan föddes körde radiostyrda bilar som hobby.

– Allt är kul, säger Jonathan om vilka delar av sporten som han gillar bäst.

Nu tävlar hela familjen sedan fyra år och tränar ett par gånger i veckan.

– Jag skulle bara prova, men man fastnar ju lika snabbt som man provar, säger Anna-Carin.

Oavsett om det är riktiga bilar eller små radiostyrda fyrhjulingar handlar drifting om att sladda sig fram på banan. När det gäller de radiostyrda bilarna tävlar man i en gren där två motståndare kör två varv på en bana. De turas om att leda och att följa. Den efterföljande får inte köra om och inte ha kontakt med bilen framför. Om följaren kör optimalt och perfekt ligger bilen som en skugga vid sidan om ledaren.

– Om man ligger för nära ledaren och den får ett kast så att man kolliderar så är det efterföljaren som straffas, säger Magnus Johansson om den gren som helt och hållet är en bedömningssport med domare inblandade.

Längs banan ska bilarna passera vissa kryss och zoner, dessutom genom att undvika närkontakt med sargen.

Sport som växer

Familjen Engström Johansson bor i Uddevalla men tävlar för klubben Westcoast Driftfamily som har sitt säte i Trollhättan.

– Vi har försökt ta sporten till Uddevalla men kommunen har inga lokaler som man velat släppa till, säger Magnus Johansson, som tillägger att drifting är en sport som växer och att problemet med lokaler finns över hela landet.

Genom att vara bland de 20 bästa i senaste SM har de alla tre kvalificerat sig för VM i drifting som avgörs i Nederländerna i slutet av april.

– Är det tävling så är det tävling, svarar Anna-Carin Engström på frågan om eventuell prestige i familjen.

För Jonathan Engström lockar drifting med vanliga bilar så småningom. Han har redan uppmärksammats av TV4 som önskar se honom pröva sina vingar.