Drog kniv mot väktare på Torp – döms till rättspsykiatrisk vård

En väktare skulle ingripa mot en butikstjuv när denne drog kniv och gick emot väktaren. Nu döms en man i 40-årsåldern till rättspsykiatrisk vård för både stöld och hot mot tjänsteman.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I mitten av juli stal en man en ryggsäck från en butik på västra sidan av Torp. Två vittnen i butiken såg stölden och larmet tjöt men mannen försvann från platsen. Väktare informerades om stölden, och på östra Torp såg han en man som matchade beskrivningen av väsktjuven som han fått från butiken.

Väktaren identifierade sig och sa till mannen att lägga ifrån sig väskan, varpå mannen kastade väskan i marken och gick från platsen. Väktaren drog sin batong och uppmanade väsktjuven att lägga sig ner, men denne drog kniv och började hastigt närma sig väktaren och ropade till denne att backa. Väktaren fruktade för sitt liv och sprang från platsen.

ANNONS

LÄS MER:Misstanken: Väktare blev jagad med kniv på Torp

Var psykiskt sjuk

De två vittnena i butiken kom under tiden till platsen med bil och fick se det hela utspela sig. Vittnet som körde bilen hängde sig på tutan och körde mot mannen med kniv som då backade och försvann från platsen. Polis var larmad och kort därefter greps väsktjuven, efter att ha först ha sprutats med pepparsprej.

Mannen ställdes inför rätta, åtalad för stöld av väskan och för försök till grovt våld mot tjänsteman. Uddevalla tingsrätt har funnit honom skyldig, men menar att det inte är styrkt att mannen verkligen försökte attackera väktaren, bland annat då han inte gjorde något utfall med kniven utan höll den stilla. I stället bedöms det handla om grovt hot mot tjänsteman.

Väsktjuven fick genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, som kom fram till att mannen har en psykossjukdom, och alltså led av en allvarlig psykisk störning vid gärningarna, och att han är i behov av vård. Han döms därför till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

ANNONS