Efter 10 år – nu tas de första spadtagen på Åbergska tomten

Den gamla byggnaden där den anrika Lundqvists järnhandel legat revs 2011. Men nu, efter utgrävning och förseningar, tas de första spadtagen för byggnationen av de 20 nya bostäderna på Åbergska tomten.
– Jättekul att vi äntligen kommer igång, säger Tobias Forslund, projektutvecklingschef på Götenehus.

ANNONS
|

2011 revs byggnaden som stått på Åbergska tomten sedan 1890 och förra året påbörjades en omfattande arkeologisk utgrävning på uppdrag av Länsstyrelsen där man hittade rester från 1600-talet.

Under 2015 sålde den dåvarande ägaren Erik Hemberg tomten på Kungsgatan i centrala Uddevalla till Götenehus.

Bostadsplanerna har funnits länge och efter förseningar tas nu de första spadtagen på den öde grusplanen.

– Det är jättekul att det nu kommer igång och att staden blir komplett, det har ju varit en parkering under så många år. Det finns också en stolthet över husets utformning och jag tror det kommer bli kanon, säger Tobias Forslund, projektutvecklingschef på Götenehus.

ANNONS

Stora lägenheter mitt i centrum – med garage

Försäljningen av de 20 bostadsrätterna som ingår i Brf Åbergs Lycka 2 påbörjades i maj 2021, men trots att endast åtta av de har blivit sålda har man nu valt att köra igång byggnationen.

– I det här specifika fallet har vi valt att starta på åtta, vi tror så hårt på projektet och att lägenheterna kommer att bli sålda snabbt, säger Tobias Forslund.

Hur påverkas Kungsgatan och omkringliggande gator under byggnationen?

– Bygget kommer inte gå obemärkt förbi, huset kommer att pålas och det kommer låta givetvis. Kålgårdsbergsgatan kommer tidvis att vara delvis avstängd.

Lägenheterna har mellan tre och fem rum och planeras bli 71–140 kvadratmeter stora. Till föreningens förfogande kommer det att finnas ett garage med cirka 16 parkeringsplatser.

Den beräknade inflyttningen är hösten 2023.

På torsdag kommer representanter från Götenehus, entreprenaden och kommunen att samlas för att tillsammans ta det första spadtaget.

LÄS MER:Bostadsbygget i kvarteret Åberg tar fart igen

LÄS MER:Här gräver arkeologerna efter fynd – mitt i stan

LÄS MER:Renoveringen av centrum blev fyndfest för arkeologer

ANNONS