Efter åtta år i träda blir Bulid åter övningsområde

När det svenska försvaret ska återuppbyggas hamnar det stora övningsområdet Bulid, strax utanför Uddevalla, i blickfånget. En av anledningarna uppges vara satsningen på ett nytt amfibieregemente i Göteborg.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det närmare 800 hektar stora markområdet började användas mitt under andra världskriget och tillsammans med Sågebacken strax intill spelade det en viktig roll under de år som regementet I17 fanns i Uddevalla. Försvarets verksamhet i området upphörde 2009 och de senaste åren har Bulid främst tjänstgjort som strövområde och friluftsområde för Uddevallabor. Men nu kan det bli ändring på det.

Enligt det senaste försvarsbeslutet ska Sveriges försvar stärkas med 5 miljarder kronor per år i fem år. Exakt hur pengarna ska användas är dock inte bestämt än. En överenskommelse mellan regeringen och samarbetspartierna väntas presenteras under våren och ett nytt försvarsbeslut för 2021 - 2025 ska ligga klart i december.

ANNONS

En stor försvarssatsning

– Det är den största försvarssatsningen sedan perioden 1950 - 54, konstaterar försvarsminister Peter Hultqvists (S) pressekreterare Toni Eriksson till Bohusläningen.

När Sverige bygger upp sin försvarspotential igen, tittar man på många övningsområden inom som kan användas igen. Och där kommer Bulid utanför Uddevalla in i bilden.

– Vi rensar just nu Bulid på föremål av explosiv art som kan finnas kvar. Ett danskt specialföretag dammsuger marken ner till 20 centimeters djup. Bulids framtid blir ett övningsområde utan skarp ammunition, berättar Karl-Martin Svärd, chef för Fortifikationsverkets fastighetsutvecklingsenhet i Eskilstuna.

Ett skäl till att försvaret tittar på Bulid uppger han är planerna på ett nytt amfibieregemente i Göteborg.

– Då blir Bulid aktuellt för viss träning även för dem. Det kan då samorganiseras med skjutfältet Sågebacken till en enhet att öva på, berättar han.

Tillsammans med Sågebackens skjutfält skulle det sammanlagda övningsområdet bli 3000 hektar stort.

Efter att Bulid lades ner som övningsfält 2009 dröjde det några år, till 2014, innan det blev helt uttaget ur krigsorganisationen.

– Det här har gått från ett nedläggningsprojekt till ett omarronderingsprojekt. Den biten av Bulid som ligger närmast staden, några hektar mark där det ligger en hästgård, ska lyftas ur det framtida övningsområdet, säger Karl-Martin Svärd som räknar med att nytt arrendekontrakt med Försvarsmakten tecknas under våren 2021.

ANNONS

– Detta är utan tvekan en del i den pågående försvarsuppbyggnaden, säger han.

Kaptenens besked

Kapten Lennart Fischerström vid Högkvarteret i Stockholm har handlingarna om Bulids övningsområde på skrivbordet när Bohusläningen får tag på honom. Han intygar Försvarsmaktens intresse för Bulids gamla övningsområde.

– När Försvarsmakten fick tag på Fortifikationsverkets lista över osålda marker som varit militära övningsområden hittade vi Bulid på den och har sedan visat vårt intresse för området i Uddevalla, säger han.

Det finns dock begränsningar på hur det kan användas:

– Det är inte aktuellt att ha störande verksamheter där så när staden. Men vi har planer för Bulid.

Conny Forsberg och Mattias Hemberg jobbar åt Försvarsmakten, med att underhålla flera skjutfält i Västsverige och bland annat Sågebacken i Uddevalla. De har känt till planerna för Bulid en tid, säger de, och upplyser om att man just nu också bygger en ny skjutbana för finkalibriga vapen inne på Sågebackens område.

– Det är roligt att arbeta i en organisation som äntligen är på väg uppåt efter år av nedmontering, säger Conny Forsberg.

Georg Brink som bott hela livet på Bulid, glädjer sig åt Bulids renässans som övningsområde. Området består av flera gårdar och Georg Brink arrenderar en av dem från försvaret. Gården köptes in av försvaret 1942 och hans far arrenderade granngården redan 1945.

ANNONS

– Jag har hyrt hus och 40 hektar sedan 1972 och alltid stortrivts. Förr hade jag djur. Varje gång de skulle skjuta sade de till i god tid, så att jag kunde flytta djuren på fälten. Det var aldrig några problem.

Själv har Georg Brink, precis som sin far Henry tidigare, jobbat åt försvaret i många år och både bott och arbetat här ute på Bulid. Han glädjer sig åt att området nu kan tas i bruk som övningsfält igen.

"Ett glädjebesked"

– Det innebär att försvaret fortsätter att underhålla de många kilometrarna vägar här ute i naturen. Det är bra för Uddevallaborna som tycker om att vistas här i det fria, såpass nära staden som det ändå är.

I dag hyr Brink ut stallplatser åt enskilda hästägare.

– Det ger liv åt stället och jag upplever det faktiskt som att jag ger tillbaka lite av det goda liv jag själv har fått ha här på gården.

Varje år i september föreslår regeringen en budgetproposition: Det här ska pengarna gå till kommande tre år

Försvarspolitiken körs istället över fem år, för att man ska få lite mer långsiktighet: Hur ska nästa försvarsperiod se ut?

Nästa sådan period är 2021 - 2025.

En försvarsberedning tillsätts några år innan beslutet om pengarna tas för nästa femårsperiod. och

Den här gången lämnade beredningen sitt beslut i maj fjol. Sedan har de politiska partierna diskuterat detta. S, C och L har överenskommit att öka försvarsanslaget med fem miljarder per år.

Bulid introducerades som övningsområde under andra världskriget. 1992 lades I17 ner men området användes fram till 2009 när skjutfältet stängdes.

Tiotusentals meniga soldater har fått sin vapenutbildning på Bulid genom åren.

Området är närmare 800 hektar stort och tillsammans med Sågebacken skulle ett militärt övningsområde bli runt 3000 hektar stort.

ANNONS