Efter avgrävd fiberkabel - Nu är ny fiber på plats

En fiberkabel har grävts av i samband med bygge. Det påverkar stora delar av Uddevalla.

ANNONS
|

Under fredagen grävdes en fiberstam av i Uddevalla. Brottet har gjort så att alla Uddevalla Energis kunder i södra Uddevalla och Ljungskile har förlorat sin fiberuppkoppling.

-Det pågår byggnation vid Bohusgården, där en privatentreprenör har grävt av en stam. I den ligger det 96 fiberkablar, berättar Fredrik Lyrblad, affärsområdeschef för stadsnät på Uddevalla Energi.

-Hela den stammen måste blåsas om, vi får dra helt ny fiber vid två punkter och svetsa igen båda ändarna. De håller på för fullt på plats nu. Vi beräknar att det ska vara igång igen vid midnatt, fortsätter han.

Minst350 fiberkunder berörs av brottet, privatkunder såväl som företag, som inträffade strax före 10 på fredagsförmiddagen. Reparationerna var igång inom en timme, berättar Fredrik Lyrblad.

ANNONS

-Vi gick igång med en gång, alla fick släppa allt de hade. Den största förlusten för oss är att det irriterar kunderna.

- Det pågår byggnation med en andra lina för att vi ska ha fler vägar att gå ifall nåt sånt här händer.

Enligt Uddevalla Energis hemsida så var den avgrävda kabeln reparerad runt 15-tiden och ny fiber ska vara på plats. De första kunderna fick tillbaka sitt nät vid 17-tiden och sedan beräknas internet komma tillbaka löpande till kunderna under kvällen.

ANNONS