Uddevalla kommun får kritik från JO
Uddevalla kommun får kritik från JO Bild: Lasse Edwartz

Efter fyra års handläggning ryter JO till

På torsdagen riktade JO skarp kritik mot Uddevallas samhällsbyggnadsnämnd för orimligt lång handläggningstid. Ärendet som rör grindar inom strandskyddat område, ett ärende som har pågått sedan maj 2015. Avdelningschefen på samhällsbyggnadsförvaltningen förklarar det med mycket omfattande arbetsbelastning

ANNONS

Det var på våren 2015 som Uddevalla kommun fick in en anonym anmälan om någon som har satt upp grindar inom ett strandskyddat område. Kommunen startade ett tillsynsärende. Men sen hände det ingenting mer. Efter ett år klagade en privatperson till kommunen på att det inte hände något i ärendet.

Kommunen gjorde då två stycken fältbesök i området för att inspektera de uppsatta grindarna. De skickade även ut brev till fastighetsägaren med en begäran om upplysningar.

Anmäler till JO

Efter det hände ingenting alls. I juni 2017 valde personen som klagat på grindarna att anmäla kommunens långsamma handläggningstid till Justitieombudsmannen (JO). När JO kontaktade kommunen blev förklaringen att det var en otydlig ansvarsfördelning mellan kommunen och Länsstyrelsen och dessutom brist på personal.

ANNONS

Men det duger inte enligt JO som utgår från att kommunen genast tar tag i både ansvarsfördelningen och personalfrågan som de är skyldiga att göra enligt lag och löser problemet med grindarna i enlighet med gällande lagstiftning.

Kommunen gör dock ingenting alls och privatpersonen anmäler på nytt till JO i februari 2018. I det yttrande som inkommer till JO våren 2018 skriver kommunen att de ser allvarligt på bristerna i handläggningen och att de nu löst både ansvarsfrågan och rekryterat personal, och att de har gott hopp om att kunna lösa frågan före sommaren.

Ingenting händer

Inför JO:s beslut i frågan har JO begärt in ett nytt diariekort från kommunen. Av diariekortet framgår att ingenting har hänt i ärendet sedan 2016, till JO:s stora förvåning. Trots att kommunen skrivit att de hade stora förhoppningar om att kunna lösa det redan våren 2018.

Med anledning av den extremt långsamma handläggningen riktar JO nu skarp kritik mot kommunen och skriver i sitt beslut att det är "naturligtvis helt oacceptabelt" att med så lång handläggningstid. JO skriver att det är viktigt att i ett tidigt skede ta ställning till eventuella tveksamheter i fråga om ansvarsfördelning för att kunna handlägga ärendet korrekt och med den skyndsamhet som står i lagen.

ANNONS

Nämnden informeras

JO förväntar sig att samhällsbyggnadsnämnden snarast återupptar handläggningen av ärendet och meddelar JO ett beslut.

Mikael Staxäng (M), ordförande för samhällsbyggnadsnämnden säger i en kommentar till Bohusläningen att förvaltningen har börjat skriva på ett svar till JO. Nämnden kommer att informeras om JO:s kritik i ärendet nu i juni och att svaret kommer att tas upp som ett beslutsärende på augustinämnden.

– Jag vill inte spekulera i vad som kan ha hänt. Vi satt inte i majoritet då så jag är inte insatt i alla fakta, säger han.

Lisa Cronholm är avdelningschef på stadsbyggnad och hon ger JO rätt.

– JO har helt rätt i sin kritik mot förvaltningen säger hon.

Strandskyddärenden orsakar överbelastning

Förklaringen är att mängden ärenden orsakar en överbelastning hos kommunen och det aktuella ärendet är inte det enda som släpat efter.

– Vi får in väldigt mycket såna här ärenden. Både ansökningar om dispens från strandskyddet och anmälningar om att man misstänker att någon gjort något inom strandskyddat område utan dispens.

Varje gång kommunen får in antingen en ansökan om dispens eller en misstanke om att någonting hänt, måste tjänstemännen åka ut och göra en inspektion. Sen måste den som eventuellt gjort något och saknar dispens ges möjlighet att söka dispens.

ANNONS

– Det är många ärenden som ska hanteras samtidigt och nu gör vi allt för att detta inte ska hända igen. Vi gör allt som vi kan för att skola in mer personal. Det är tyvärr inte helt unikt för Uddevalla utan för hela regionen. Vår förhoppning är att vi ska kunna ta beslut i den här frågan i augusti/september, avslutar hon.

ANNONS