Erfarna domaren Johan Sanner blir ny domstolschef i Uddevalla. Han ska nu leda arbetet med att vända tingsrättens balanssiffror, som är sämst i hela Sverige.
Erfarna domaren Johan Sanner blir ny domstolschef i Uddevalla. Han ska nu leda arbetet med att vända tingsrättens balanssiffror, som är sämst i hela Sverige. Bild: Anders Ylander

Efter kaoset – han ska leda Uddevalla tingsrätt framåt

Sedan sommaren 2019 har Uddevalla tingsrätt stått utan en ordinarie chef och domstolen har haft sämst balans på avklarade mål i hela Sverige. Men nu har slutligen regeringen utsett en ny lagman som ska vända domstolens negativa siffor.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I höstas kunde Bohusläningen berätta att mål vid Uddevalla tingsrätt läggs på hög. Domstolen har helt enkelt inte hunnit med att komma till skott med rättegångar, och i det avseendet har man varit överlägset sämst i Sverige.

Dels kan situationen förklaras med pandemin. Men en av anledningarna är också att domstolen saknat en ordinarie lagman, i folkmun lättare förklarat domstolschef, sedan den tidigare blev påkommen vara berusad på arbetet sommaren 2019.

Men nu har regeringen slutligen utsett en ny chef till domstolen. Och det är en rutinerad domare som tar över tyglarna.

– Jag ser fram emot att få möjligheten att leda den här gruppen. Det är en stor förmån att ha ett ledarskap i en sådan viktig demokratisk institution som en domstol faktiskt är, berättar Johan Sanner, 54 år och ny lagman i Uddevalla.

ANNONS

LÄS MER:Mål läggs på hög i väntan på rättegång – Uddevalla tingsrätt värst i landet

Lång erfarenhet inom Sveriges domstolar

Han tillträder tjänsten till våren och är nu i färd med att avsluta sitt arbete som domare vid förvaltningsrätten i Göteborg. I 15 år har han agerat som ordinarie domare inom svenska domstolar och har även haft ett par olika chefsbefattningar sedan 2010.

Innan han blev domare var han en kortare tid på finansdepartementet och har vid sidan om domararbetet utfört regeringsuppdrag på skatteområdet.

Nu ser han fram emot att få ansvaret över en arbetsplats som är i något mindre skala.

– Jag gillar lagarbete och formatet på Uddevalla tingsrätt innebär att det blir av en mer personlig karaktär. Nu har jag varit på en stor domstol i flera år och det blir lätt lite opersonligt. Som person brinner jag för den inre arbetsmiljön och att skapa förutsättningar för personer att trivas på arbetet, berättar han.

LÄS MER:Tingsrätten ställer in rättegångar på grund av corona

Tingsrätten i Uddevalla har sämst balans i Sverige. Hur tänker du vända trenden?

– Det hade varit förmätet att komma utifrån och påstå att jag har lösningen. Inledningsvis vill jag komma på plats och känna medarbetarna och deras uppgifter. Jag är dessutom säker på att medarbetarna har sina uppfattningar och detta är något vi ska åstadkomma tillsammans.

På det personliga planet ser Johan Sanner fram emot att göra Bohuslän till sin arbetsplats. Han är själv uppväxt utanför Uppsala, och studierna genomfördes i just Uppsala, där han även träffade sin hustru Maria.

ANNONS

– Hon är göteborgare i grunden och vi har bott i Göteborgstrakten sedan 1997. Därigenom har det blivit mycket tid på Bohuskusten under somrarna och det är en plats som jag är väldigt förtjust i, säger lagmannen och passar på att berätta en oväntad historia.

Vikarie på Bullarens ålderdomshem

Under studierna brukade han extraarbeta inom äldrevården. Eftersom hustrun på den tiden skulle sommarjobba på en camping i Grebbestad ringde Johan Sanner till Tanums kommun för att höra om de hade något jobb en sommar.

På det viset fick han ett vikariat på Bullarens ålderdomshem.

– Jag stormtrivdes bland dessa gamla bohusläningar och alla deras skrönor. Det var en riktig upplevelse och mycket lärorikt, ett yrke som jag trivdes väldigt mycket med.

– Uddevalla däremot är delvis ett oskrivet blad. Jag har varit i staden några gånger och det är fint. Nu ska det bli mycket spännande att komma gång.

ANNONS