Hur många kirurger som den senaste tiden har lämnat kirurgkliniken på Näl är osäkert men flykten har tveklöst orsakat stora problem.
Hur många kirurger som den senaste tiden har lämnat kirurgkliniken på Näl är osäkert men flykten har tveklöst orsakat stora problem.

Efter kirurgprotesten: Så ska väntetiderna lösas

I tisdags träffades ledningen och 25 kirurger efter det protestbrev som läkarchef Johan Tjärnström skrivit. Vårdplatsförändringen på kliniken kvarstår, men en handlingsplan för att lösa väntetider ska tas fram.

ANNONS
|

I slutet av november skrev läkarchef på kirurgen Johan Tjärnström ett protestbrev till ledningen inom NU-sjukvården. I tisdags möttes ledningen och drygt 25 kirurger i ett möte för att diskutera situationen.

LÄS MER: Kirurgernas protestbrev

– Vi hade ett bra och givande samtal, där vi gemensamt kom överens om att föra dialogen vidare med varandra, och inte via media, som hittills har skett, säger sjukhusdirektör, Lars Wiklund.

I brevet, som även Tjärnströms kollegor står bakom, påpekades planen på att skära ned på vårdplatser på kirurgkliniken - trots överbeläggning. Resurser ska flyttas till andra områden som behöver prioriteras. Det saknar exempelvis sjuksköterskor på medicin och akut, vilket bidrar till att alla befintliga vårdplatser inte kan utnyttjas.

ANNONS

– Planen för förändringar vad gäller vårdplatser på sjukhuset ligger kvar.

Johan Tjärnström var i sitt brev likaså kritisk till den bristfälliga operationskapaciteten. Att väntetiderna för operationer är långa och har blivit längre över tid.

– Vi kommer att ta fram nya handlingsplaner för hur vi ska lösa problemen med väntetider.

Helt eniga om patienternas situation var dem alla.

– Det är alltid patienterna som blir lidande av väntetider och överbeläggningar.

Johan Tjärnströms brev har fått stöd av cirka 500 anställda inom NU-sjukvården.

Kirurgprotesten mot de långa kötiderna i NU-sjukvården har fått gehör.

ANNONS