Västvattens vd Peter Johansson har lugnande besked om dricksvattnet.
Västvattens vd Peter Johansson har lugnande besked om dricksvattnet. Bild: Edvin Bergström

Efter larmet: Lugnande besked om dricksvattnet

Västvatten går nu ut och försäkrar att det inte är någon risk för dricksvattnet i området. "Vårt vatten är säkert", säger vd Peter Johansson.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det var på måndagen som en varning från enhetschef Maria Bergstrand på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, orsakade oro och uppståndelse.

Hon sade för att det kan bli brist på dricksvatten på grund av coronakrisen. Det beror bland annat på att leveransproblem och brist på chaufförer kan leda till att det saknas beredningskemikalier som används för vattenrening.

LÄS MER:MSB varnar: Dricksvattnet kan komma att påverkas

Vidare konstaterade hon att ansvaret för vattenförsörjningen är en kommunal fråga, i alla fall innan det blir ett problem som då måste lyftas på nationell nivå.

Nu väljer vd Peter Johansson för Västvatten att gå ut och försäkra att det inte är någon fara för dricksvattnet.

ANNONS

"Ingen fara för dricksvattnet"

Han säger att Västvatten efter måndagens uttalande från MSB "vill förtydliga att vårt dricksvatten är säkert".

– Vi har redan i inledningen av coronakrisen varit kontakt med våra leverantörer av kemikalier och de har inte sett någon risk då fabrikerna är igång och leveranskedjan fungerar, säger Peter Johansson.

Redan inledningsvis i pandemiperioden var Västvatten i kontakt med kemikalieleverantörer.

– De är inte bekymrade. Fabriker är i gång och leveranser rullar. Kedjan fungerar.

– Kemikalier till dricksvattentillverkning prioriteras enligt leverantörerna både när det gäller produktion och transport, säger Peter Johansson.

Han säger vidare att Västvatten i dagsläget inte har någon brist på kemikalier.

– Vi har vår vanliga framförhållning på beställningar inom alla fyra ägarkommuner, Uddevalla, Färgelanda, Munkedal och Sotenäs.

LÄS MER:Grönt ljus för miljardprojekt om framtidens vatten

ANNONS