För en dryg vecka sedan var ingången till Bryggeriet avspärrad av nazister – nu fortsätter verksamheten som vanligt.
För en dryg vecka sedan var ingången till Bryggeriet avspärrad av nazister – nu fortsätter verksamheten som vanligt. Bild: Anders Löwstedt

Efter nazistaktionen – hbtq-verksamheten fortsätter i Bryggeriet

Hbtq-caféet Bryggeriet utsattes för hotfull propaganda från en nazistisk organisation. Samtidigt utsattes lokaler runtom i Västsverige för samma sak. Men verksamheten ska fortsätta, säger verksamhetschefen som kallar aktionen "ett hot mot demokratin".

ANNONS

Det var 18 mars som Hbtq-caféet Bryggeriet utsattes för en så kallad "avspärrningsaktion". Ingången till lokalen var täckt med avspärrningsband med en nazistorganisations logotyp. Ett meddelande hade även lämnats på lokalens dörr.

På kultur- och fritidsnämndens sammanträde i mitten av mars informerade verksamhetschefen Maria Lehto om vilka åtgärder som vidtogs efter nazistaktionen.

– När vi möttes av avspärrningsbanden hade vi vårt hbtq-café innanför stängda dörrar. Då var det bara de som redan är invigda som fick vara med, berättar Maria Lehto.

– Det vi har sagt är att vi tänker fortsätta med vår verksamhet. Det är fruktansvärt tråkigt att man ska behöva vidta säkerhetsåtgärder. Men kommunens säkerhetschef är inkopplad och händelsen är polisanmäld.

ANNONS

"Ska inte ha det så 2019"

Det finns ingen förhöjd säkerhet runt caféet i dag och Lehto säger att det inte finns några planer att fortsätta ha caféet bakom stängda dörrar.

– De som jobbar med det och de som är besökare håller ju uppsikt på ett annat sätt. Men det är inte tänkt att vi ska ha det bakom stängda dörrar. Då förlorar vi tanken med det. Vi ska inte behöva ha det så 2019 i Sverige, säger hon.

LÄS MER: Hbtq-café utsattes för nazistpropaganda

Maria Lehto kallar propagandaaktionen för "ett hot mot demokratin".

– Det är en samlad aktion som har skett på flera ställen i Sverige. Det är mot Pride, mot hbtq-caféer och även RFSL har blivit utsatta för det här. Vi är inte unika i Sverige, säger Maria Lehto.

"Vi ska inte vara rädda"

Förutom Uddevalla utsattes även lokaler i Borås, Halmstad, Göteborg och Skövde för liknande avspärrningar.

– Sedan vill vi inte att fokuset ska hamna på det. Fokus på hbtq-caféer ska inte handla om hot och våld. Det får inte ta över, vi ska inte vara rädda.

Maria Lehto har inte själv varit i kontakt med ungdomarna som besöker caféet, däremot har hon kontakt med personalen.

– Det är som de i verksamheten säger: Det är modiga ungdomar som står upp för sina rättigheter.

ANNONS
ANNONS