Efter omröstning: Moderaterna har inte kvar förtroendet för Mikael Staxäng

Nu står det klart att Moderaternas kommunfullmäktigegrupp samt ersättare inte har något förtroende kvar för den kritiserade toppolitikern Mikael Staxäng. Det röstade man igenom under ett möte på måndagen. Han riskerar nu att uteslutas från partiet.

ANNONS
|

Som Bohusläningen tidigare rapporterat har samhällsbyggnadsnämndens ordförande i Uddevalla Mikael Staxäng (M) varit i blåsväder under hösten. Han har anklagats för att ha bland annat läxat upp en kvinnlig tjänsteman samt begärt att hon skulle skvallra på kollegor.

Enligt uppgifter till Bohusläningen ska han ha agerat problematiskt mot tjänstemän vid fler tillfällen.

Moderaterna har vid flera försök bett politikern att ta en time-out från politiken. Men efter att Mikael Staxäng vägrat beslutade gruppstyrelsen för att väcka ett ärende om misstroende mot honom.

Och efter en omröstning under ett möte för kommunfullmäktigegruppen på måndagskvällen står det klart att det inte längre finns ett förtroende för honom.

ANNONS

– Det finns inte längre ett förtroende för Mikael, och det var en kraftig majoritet som röstade på detta. Det innebär att han inte kan komma på våra gruppmöten eller vara delaktig i vårt arbete just nu, säger Gösta Dahlberg, gruppledare för Moderaterna i Uddevalla.

Kan uteslutas från partiet

Resultatet i omröstningen kan få effekten att Mikael Staxäng utesluts från partiet. Men det är något som endast Moderaterna på riksnivå kan besluta om.

– Det är troligt att vi skickar detta till partistyrelsen men nu har vi precis avslutat omröstningen, säger Gösta Dahlberg på måndagskvällen, och fortsätter:

– Vi är egentligen besvikna på att kommunstyrelsens ordförande Ingemar Samuelsson (S) inte har tagit grepp på detta tidigare. Det handlar om en arbetsmiljöfråga där han har det högsta ansvaret. Även Vision (fackförbundet), som brukar vara på hugget, har legat lågt.

– Vi känner i partiet att vi har gjort vad vi kunnat för att lösa detta på ett bra sätt men vi har inte lyckats och då hamnar vi här, säger han.

Kan fortsätta som politisk vilde

I en intervju med Bohusläningen säger Mikael Staxäng att han fortfarande inte känner sig vid de anklagelser som riktats mot honom. Han vidhåller att det hela handlar om partivänner som försöker utmanövrera honom för att få ta över hans politiska poster.

ANNONS

– Jag drabbades av en stroke i september förra året. Bara några dagar senare ringde en från gruppstyrelsen till min fru. Budskapet var enkelt, han ville att jag skulle avsäga mig mina uppdrag, säger Mikael Staxäng.

När Staxäng sedan låg på sjukhus för rehabilitering ska gruppledaren Gösta Dahlberg ha kommit på besök. I närmare en timme diskuterades politik.

– Det var samma budskap, han ville att jag skulle avsäga mig mina uppdrag. Vid det här tillfället satt jag fortfarande i rullstol och hade börjat gå mina första trevande steg. Jag pratade med min läkare som blev oerhört upprörd. Han sa till mig att att jag skulle vara i en stressfri zon och att det hela var oacceptabelt, säger Mikael Staxäng.

Toppolitikern säger även att han fick till sig att han inte skulle få komma med på valsedeln nästa år om han inte sjukskrev sig mandatperioden ut.

– Allt detta tog jag upp på måndagens möte. Sen avslutade jag lite mer känslosamt. Jag riktade mig mot gruppstyrelsen och sa ’et tu, Brute’, alltså även du, Brutus. Det tyckte jag är väldigt talande för situationen.

Mikael Staxäng berättar att han tänker stanna kvar på sina poster, oavsett om han utesluts från partiet. Han berättar även att han ska ha fått erbjudande om att ansluta sig till två andra partier i Uddevalla.

ANNONS

– Jag funderar och vet inte hur jag ska göra. Jag har inget svar på det just nu men jag kommer behålla mina uppdrag, säger han.

Bohusläningen har varit i kontakt med Moderaternas Gösta Dahlberg som avböjer att kommentera ytterligare om situationen.

Bohusläningen har sökt kommunstyrelsens ordförande Ingemar Samuelsson (S) utan framgång.

ANNONS