Linjebussen som besköts med raketer.
Linjebussen som besköts med raketer. Bild: Mikael Karlsson

Efter raketskjutningen: "Trafiken bryts om något mer händer"

Lördagskvällens raketskjutning mot en linjebuss i Uddevalla är bara den senaste i en rad incidenter på Dalaberg. Tidigare har bussförare utsatts förr ägg- och stenkastning när de kört till stadsdelen i norra Uddevalla.
– Ser vi minsta antydan till detta igen så bryter vi trafiken, säger personalchefen Mikael Karlsson.

ANNONS
|

Nattbussen till Dalaberg i Uddevalla besköts sent på lördagen med raketer av ett mindre ungdomsgäng. Fyra rutor träffades, bland annat rutan till förarhytten, men ingen av raketerna gick igenom. Det är inte första gången nattbussen utsätts för attacker.

– Det har ofta varit stenkastning och äggkastning. Det här är inte första och förmodligen inte sista gången, säger Mikael Karlsson, personalchef på Uddevalla omnibus.

LÄS MER: Nattbussen attackerad och beskjuten

Förarna i Fyrbodal har, till skillnad mot förarna i Göteborg, viseringsplikt och måste kontrollera biljetter för de påstigande. De sitter därmed mer oskyddade, och Bohusläningen har tidigare rapporterat om hot mot busschaufförer på Dalabergslinjen.

ANNONS

Säkerhetsproblemet ökar

Mikael Karlsson tycker att säkerhetsproblemen för busschaufförer har ökat på senare tid.

– Det har förändrats ganska så rejält. När jag började i mitten på 80-talet hade vi inte de här problemen riktigt. Sedan har det eskalerat allteftersom med åren som har gått. Det känns som att det blir värre. Man funderar på om samhället har tappat greppet, man blir uppgiven.

Busschaufförerna i Uddevalla är medvetna om att just nattbussen till Dalaberg kan innebära bekymmer, särskilt på helger och högtider.

– Det blir oro bland förarkåren, om man ska fortsätta våga köra. Vi kör vidare, men blir det något ytterligare i helgen så ställer vi trafiken. Då chansar vi inte med vare sig förares eller passagerares säkerhet. Ser vi minsta antydan till detta igen så bryter vi trafiken, säger Mikael Karlsson.

Vad tänker du om att sådant här händer?

– Jag är mest förbannad upprörd att det ska behöva hända. Det är kostsamt också. Bussen måste ställas in i helgen och få nya rutor, det kostar pengar naturligtvis. Jag tycker det är rent allmänt sorgligt. Man ska inte behöva bli utsatt för stenkastning och skott när man gör sitt jobb.

ANNONS