Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Står fast. Trots att Västtrafik fick mycket kritik sedan man tagit bort stora delar av direktbussarna mellan Uddevalla och Göteborg ändrar man sig inte.

Efter raseriet mot Västtrafik - så blir busstiderna i höst

I våras fick Västtrafik stor kritik för hanteringen av direktbussarna mellan Uddevalla och Göteborg. Då försvarade sig företaget med att inget var skrivet i sten. Men höstens tidtabeller innebär ingen större förändring.

Från och med den 19 juni plockade Västtrafik bort 8 av 14 direktbussar mellan Uddevalla och Göteborg. När nyheten förmedlades i april lät inte raseriet från pendlare och politiker vänta på sig. Från början var det tänkt att bara två turer skulle vara kvar, men efter påtryckningar tvingades Västtrafik skjuta in ytterligare fyra turer och på så vis skapa den nya linjen, 810. Västtrafiks trafikchef Mikael Olsson sade då att inget var skrivet i sten och att man ska utvärdera situationen efter några månader.

LÄS MER:Bussarna mellan Uddevalla och Göteborg dras in

När höstens tidtabeller nu finns tillgängliga visar de att förändringarna till hösten är mycket små. Förutom några marginella förändringar i busslinje 841, där en av morgonturerna från Lysekil plockas bort, är det oförändrat. Motiveringen är att sommartrafiken inte går att jämföra med hösttrafiken, menar Michael Stjernberg, Västtrafiks Express Fyrbodal-ansvarige.

– Vi vill inte bara stoppa in fler turer på måfå. I och med att vi hanterar kundernas resvanor är det inte ansvarsfullt att stoppa in ytterligare turer där vi gissar om det är rätt tidsläge. Vi måste veta, säger han.

Det innebär att Västtrafik från och med 20 augusti kommer att utvärdera busstrafiken och eventuellt sätta in fler turer.

– Vi har en öppen diskussion för att följa upp det här. När hösten kommer skiljer det sig mycket mot sommaren. Det kan bli aktuellt tidigast i oktober och absolut senast i december, säger Stjernberg.

LÄS MER: Västtrafik kan sätta in fler 820-bussar

Det var inte bara själva borttagandet av bussturer som Västtrafik fick kritik för i våras, utan också hur man kommunicerade med berörda parter, i huvudsak respektive kommunledning.

– De framförde att de inte var nöjda. Nu har vi varit angelägna om att ha en diskussion och vi har lyssnat och tagit till oss en del av synpunkterna som har kommit. Sedan har vi ett antal strategier att förhålla oss till. Bland annat att vi i första hand ska erbjuda tågresemöjligheter.

LÄS MER: Västtrafik backar om buss 820

Evy Gahnström (V), kommunalråd i Uddevalla, var en av dem som gick allra hårdast åt Västtrafik i våras. I och med att läget är oförändrat är hon fortfarande inte nöjd.

– Man satte bara tillbaka fyra av alla de turer man tog bort och det kommer vi aldrig att acceptera. Vi kommer att fortsätta att driva frågan och hoppas att de kommer sätta in fler turer tidigare än oktober, säger Gahnström.

Hur tycker du dialogen med Västtrafik har fungerat sedan nyheten i våras?

– Vi har fått mer gehör, men det kommer säkert att fortsätta finnas olika åsikter i detta. Jag får väl ändå säga att jag hade hoppats att man skulle ändrat på det redan nu.