Vattnet hade tagit sig långt upp och svämmade över stora delar av centrala Uddevalla på måndagsförmiddagen. Nu väntas ett nytt oväder om bara ett par dagar.
Vattnet hade tagit sig långt upp och svämmade över stora delar av centrala Uddevalla på måndagsförmiddagen. Nu väntas ett nytt oväder om bara ett par dagar. Bild: Kiomars Heydar

Efter två stormar – nytt oväder väntas i veckan

Stormen Dennis har orsakat översvämningskaos i Bohuslän. SMHI:s prognos pekar nu på att vattenståndet kommer sjunka något – men nya, hårda vindar kan ställa till det på nytt redan på torsdag.

ANNONS

På måndagskvällen och under tisdagen väntas det hårda vindarna i Bohuslän lugna sig något, men de ligger fortfarande på mellan 15 till 20 meter per sekund.

– Lågtrycket som har döpts till Dennis är fortfarande kvar men har nått sin kulmen, säger Linus Karlsson, meteorolog vid SMHI.

LÄS MER: Centrala Uddevalla helt översvämmat

Det kommer inte regna i samma omfattning som under helgen, men man kan förvänta sig en hel del skurar det kommande dygnen.

– Det är framförallt mestadels molnigt med några skurar i södra delarna av Bohuslän som passerar, säger Linus Karlsson.

LÄS MER: Sälen Sally simmade rätt in i översvämmade fiskaffären

ANNONS

Mycket hårda vindar väntas

På torsdag kommer det blåsa upp på nytt och det väntas bli hårda vindbyar i Bohuslän igen. Och de väntas pågå under helgen.

– Mot slutet av veckan, på torsdag, väntas ett ostadigt område som får med sig mer blåst och regn, så det är fortsatt ostadiga områden som väntar, säger Linus Karlsson.

Blir det en ny storm?

– Det är svårt att avgöra nu men kollar vi på hur prognosen ser ut nu så är det i alla fall mycket hårda vindar och mycket regn i samband med detta.

På måndagen låg havsvattenståndet en dryg meter över det normala i Uddevalla och Stenungsund. Ute vid kusten var det ungefär 60- 70 centimeter över det normala och SMHI har utfärdat en klass 1-varning för höga vattennivåer.

LÄS MER: Sjuka husdjur tvingas bäras - eller åka båt in i djursjukhuset

Kan dröja innan översvämningarna är över

Översvämningarna förväntas minska under tisdag och onsdag men det nya ovädret som drar in på torsdag och som väntas pågå under helgen kan förvärra situationen igen.

– Det har varit blåsigt och det är därför högt havsvattenstånd. Sen kommer vinden avta här framöver tisdag och onsdag då kommer vattnet sjunka undan. Men framåt nästa helg kommer det blåsa igen, som det ser ut nu når det inte riktigt samma nivåer igen, säger Klara Matsson, oceonograf vid SMHI.

ANNONS

När kan man förvänta sig att vattennivåerna når normalnivå igen?

– Det kan nog dröja ett tag.

ANNONS