Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter Ulvömordet – överklagar till HD

Den 31-åriga man som dömdes för mordet på en annan man vid ett vandrarhem på Ulvön överklagar nu sin dom till Högsta Domstolen (HD).

31-åringen dömdes både av Uddevalla tingsrätt och av Hovrätten för västra Sverige till livstids fängelse för mordet på Ulvön i november i fjol. Båda domstolarna kom fram till att 31-åringen misshandlat en annan man till döds inne i vandrarhemmet, och därefter tänt eld på kroppen i ett försök att dölja bevisen.

Brottet upptäcktes efter att räddningstjänsten larmats dit av ett vittne. 31-åringen greps redan samma dag, häktades och ställdes så småningom inför rätta. Tingsrätten dömde honom för mord och mordbrand.

Förklaringen ett påhitt

31-åringen förnekade att han mördat den andra mannen, och hävdade att det var två andra män som gjort det, men att han av rädsla för sin säkerhet inte ville namnge dem. Han överklagade till hovrätten. Hovrätten gjorde samma bedömning som tingsrätten: att förklaringen med de två okända förövarna var ett påhitt och att det var 31-åringen som var mördaren.

Nu har mannen på nytt överklagat domen avseende mordet. Enligt mannens advokat ska den bevisning som framförts i både tingsrätt och hovrätt inte styrka att mannen skulle ha begått något mord, utan snarare mordbrand. Ett brott som mannen redan har erkänt.

I överklagan listar mannens advokat flera punkter med vad han menar är bristande bevisning. Det handlar bland annat om de skoavtryck som hittats vid mordplatsen och som knutits till 31-åringen, där advokaten menar att de inte utgör bevis som motsäger 31-åringens berättelse. Samma med ett par brända jeans som legat vid kroppen och som ska ha tillhört 31-åringen. Men det handlar också om bedömningar om sår som 31-åringen haft, om mobiltelefoner som nämnts i utredningen och domstolarnas bedömning av mannens trovärdighet.

Det blir nu upp till HD att avgöra om fallet ska lyftas där eller inte.

LÄS MER: Åtalas för brutalt mord på Ulvön

LÄS MER: Mördaren överklagar Ulvömord

LÄS MER: Hovrätten fastställer livstidsstraff för Ulvömordet

LÄS MER: Misstänkte mördaren avslöjades av sina festkläder