På torsdag införs de nya begränsningarna i Södra hamnen.
På torsdag införs de nya begränsningarna i Södra hamnen.

Efter upptäckten av svag mark – hastigheten i Södra hamnen sänks

Max 30 kilometer i timmen och inga fordon tyngre än 3,5 ton. Det är de nya begränsningarna i Uddevalla efter att geotekniker upptäckt en försvagad stabilitet i marken.

ANNONS

Under onsdagen kom Uddevalla kommun med beskedet att hastighetsbegränsningen i Södra hamnen kommer att sänkas till 30 kilometer i timmen. Även en viktbegränsning för fordon på över 3,5 ton införs från och med torsdag, 22 juli. Beslutet har tagits i samråd med geotekniker efter upptäckten av att markstabiliteten har försvagats mer än förväntat.

– Det är framförallt den tunga trafiken som vi vill ha bort från vägen, säger Henrik Särborn, trafikingenjör på Uddevalla kommun.

Om det kommer att krävas åtgärder för att stabilisera upp marken på platsen är oklart. Henrik Särborn säger att det i dagsläget ser ut som att en begränsning i både fordonsvikt och hastighet bör vara tillräckligt för att kontrollera problemet– som inte är helt nytt.

ANNONS

– Det har varit känt länge att det är dåliga marker här, säger han.

Undersökningarna av marken genomfördes i samband med det pågående arbetet med ett översvämningsskydd i Södra hamnen. Gatan som de nya begränsningarna gäller är Asplundsgatan/Södra hamnen på västra sidan av Göteborgsvägen i centrala Uddevalla där det i nuläget är 50 km/h.

LÄS MER:Staden riskerar svämmas över – notan för att skydda Uddevalla växer

ANNONS