Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Ulrika Nöjd Bergman, yrkeshögskolesamordnare. Bild: ELEONOR BROMAN
Ulrika Nöjd Bergman, yrkeshögskolesamordnare. Bild: ELEONOR BROMAN

Efterfrågad utbildning kommer till Uddevalla

Arbetsmarknaden ropar efter backend-utvecklare. Nu startas en utbildning i Uddevalla, framtagen tillsammans med lokala företag. – Vi vet att det finns ett stort behov, säger samordnare Ulrika Nöjd Bergman.

Av de nio yrkeshögskoleutbildningar som går att söka på Uddevalla vuxenutbildning inför hösten, är en av dem helt ny. Det är den tvååriga utbildningen för backend-utvecklare och ger kompetens inom programmering.

Efterfrågan på dataprogrammerare är stor och nu kommer en tvåårig utbildning till Yrkeshögskolan i Uddevalla. Bild: Pontus Lundahl/TT
Efterfrågan på dataprogrammerare är stor och nu kommer en tvåårig utbildning till Yrkeshögskolan i Uddevalla. Bild: Pontus Lundahl/TT

Utbildade inom just programmering är mycket efterfrågat och aktuellt på arbetsmarknaden. Det har Ulrika Nöjd Bergman, yrkeshögskolesamordnare på Uddevalla vuxenutbildning, fått höra av flertalet företag. Bland annat av Uddevallaföretaget Empir Industry och Trollhättanföretaget Swedspot som även har varit med och tagit fram utbildningen.

– Vi vet därför att behovet är stort av anställda inom IT och programmering, säger hon.

Ulrika Nöjd Bergman berättar att utbildningen ligger inom områdena webbutveckling och systemutveckling. Där finns det många olika roller där backend-utvecklare är en av dem.

Som backend-utvecklare arbetar man med program och dess funktionalitet bakom kulisserna i datorn. Det är en tvåårig utbildning och har som de flesta yrkeshögskoleutbildningar praktikperioder med arbetsplatsförlagt lärande (även kallad LIA), en viktig del enligt Ulrika Nöjd Bergman.

– Det är lättare att snabbt komma in i branschen och få ett jobb efter utbildningen för att man skapar så mycket kontakter under utbildningen genom sina LIA-praktiker, säger hon.

Den nya utbildningen hoppas Ulrika Nöjd Bergman ska bidra till lokala företags utveckling och att denna kunskap kan stanna där.

– Förhoppningen är att vi får många utbildade med den kompetensen som gör att företagen kan växa i Fyrbodal och att vi inte tappar all kompetens till storstäderna, säger hon.

Sedan förra året tappar Uddevallas yrkeshögskola inga utbildningar. Det innebär att arbetsmarknaden fortfarande har ett behov av dessa kompetenser. Det är vad som styr vilka utbildningar som får hållas.

– Det måste finnas ett behov som arbetslivet står bakom, säger Ulrika Nöjd Bergman.

Två utbildningar som har funnits länge är E-handelsutvecklare och skräddare. E-handelsutvecklare har funnits åtminstone i tio år på Uddevallas vuxenutbildning. Skräddare har dock funnits ännu längre - ända sedan 1997.

Yrkeshögskolan i Uddevallas utbildningar

  • Affärsutvecklare besöksnäring & turism, 2 år
  • Backend-utvecklare, 2 år
  • Bygglovshandläggare, 1,5 år
  • Digital store manager, 1,5 år
  • E-commerce Produkt manager, 2 år
  • Laborant, 2 år
  • Operativ digital kommunikatör, 1,5 år (Start våren 2022)
  • Skräddare, 3 år
  • Stödpedagog inriktning funktionsnedsättning, 1 år